Premiér Babiš otočil: Zámek na Štiříně už prodat nechce

Součástí komplexu je i golfové hřiště
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Počet akcí pořádaných na zámku Štiřín značně vzrostl, je navíc otevřen celoročně veřejnosti. Proto už není prodej státního areálu v Kamenici u Prahy aktuální. Potvrdil to i předseda vlády Andrej Babiš, který ještě jako ministr financí před několika lety privatizaci zámku navrhoval.

Včera odpoledne se na Štiříně neformálně sešli členové jeho kabinetu, aby probrali například priority svých resortů. A možná to byl největší impuls, aby premiér otočil. Babiš uvedl, že do září 2014 se konaly na Štiříně dvě státní akce ročně a zámek neměl využití. Z toho důvodu navrhoval prodej.

Kultura a další akce

Po změně zřizovací listiny, kdy se zámek otevřel všem státním organizacím, průměrný počet akcí vzrostl podle něho na 90 ročně. "Hospodářský výsledek je od té doby kladný, a tak záměr o prodeji zámku již není aktuální," sdělil ministerský předseda.

Zámek je zřízen jako státní příspěvková organizace, která spadá pod ministerstvo zahraničí. Organizace podle Babiše zcela naplňuje dva hlavní úkoly, jimiž jsou péče o kulturní památku a služby pro státní sektor. Navíc pro veřejnost ročně pořádá podle premiéra tři desítky kulturních akcí, patří mezi ně koncerty a plesy. "Zámek se stal vyhlášeným kulturním stánkem Středočeského kraje," dodal premiér.

Značně rozdílná cena

O prodeji se mluvilo i v roce 2012, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), a to kvůli úsporným opatřením. Stát tehdy odhadoval cenu Štiřína, který slouží zejména jako hotel a pro konference, na 330 milionů korun. Podle dřívějších informací hodnota areálu zahrnujícího i rybníky, park a golfové hřiště dosahovala až 650 milionů.

Na konci minulého volebního volebního období dolní komory nakonec nebyla úspěšná snaha převést zákonem zřizovatelskou funkci příspěvkové organizace Zámek Štiřín z ministerstva zahraničí na Sněmovnu, byť měla podporu většiny poslanců.

Klíčová slova: