Vánoční parkování v Praze bude v některých zónách levnější

Praha 6 nedávno rozšířila modré zóny
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Řidiči v Praze zaparkují přes vánoční svátky v parkovacích zónách za výhodnějších podmínek, a to od 20 do 40 korun za den. Snížení ceny parkovného bude platit od 22. prosince do začátku ledna. O víkendu pak v některých ulicích zaparkují řidiči zcela zdarma. Kde tedy bude parkování výhodnější?

V běžné pracovní dny zaplatí lidé za parkovné v nejdražších pásmech až 80 korun za hodinu. V zónách placeného stání vybrala Praha loni 521 milionů korun, což je o asi 83 milionů meziročně více. Rezidenti platí za parkování 1 200 korun ročně.

Parkovné jde předplatit

Například v Praze 2 bude ve smíšených zónách, které jsou označeny fialovou barvou, a oranžových pro návštěvníky maximální cena za den stání 40 korun. Návštěvník si může podle Martiny Klapalové z tiskového odboru radnice předplatit parkovné až na pět dnů. Zvýhodněná cena se netýká modrých parkovacích úseků vyhrazených pro rezidenty.

Stejná cena, tedy 40 korun na den, bude platit také na území sedmé městské části. "Řidiči v Praze 7 mohou zároveň využít zvýhodněné noční parkování ve vybraných fialových zónách, kde lze od 20:00 do 6:00 parkovat za 20 korun za noc," uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Fialové zóny se zvýhodněným nočním parkováním jsou v ulicích U Topíren, Jateční, Přívozní, Jankovcova, U Papírny, Rajská, Jablonského, Železničářů a na Štvanici.

Kde a za kolik?

Parkovné bude od 22. prosince do 2. ledna nižší také v Praze 6, kde se bude pohybovat mezi 20 a 40 korunami za den, a to podle příslušného tarifního pásma. Konkrétně v Dejvicích a Bubenči to bude 40 korun, v ostatních místech pak řidiči zaplatí dvacetikorunu. Stejné částky zaplatí řidiči v Praze 3, kde také záleží na konkrétním pásmu, v němž parkují.

První regulace parkování začala v 80. letech fungovat v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Samy si je provozují radnice Prahy 13, 16 a 22. V Praze 13 a 16 se parkovné neplatí. Loni v červenci se rozšířily na Prahu 4. V minulosti o nich uvažovala Praha 9, kde zatím zavedeny nebyly.