Pašování drog do příbramské věznice. "Jedou" v tom i příbuzní a kamarádi trestanců

Podívejte se, jak vypadl jeden ze zásahů v příbramské věznici a co všechno se našlo
Zobrazit fotogalerii (21)
 

Okresní soud v Příbrami se má od pondělí zabývat rozsáhlým případem pašování drog do věznice Bytíz, který má čtyři větve a jsou v něm obžalovány desítky lidí. Vypadá to, že celý případ se vzhledem na množství obžalovaných potáhne pořádně dlouho.

Hlavní líčení byla už v minulosti nařízena, otevřít případ se ale zatím nedařilo. "Jedna větev je v současnosti ještě u policie a tři už jsou u soudu, ale žádná se zatím nerozjela, protože je to problém dát dohromady s ohledem na množství obžalovaných," uvedl předseda soudu Miloslav Boudník. Mluvčí příbramské policie Monika Schindlová upřesnila, že poslední část případu byla ve středu postoupena okresnímu státnímu zastupitelství. "Takže už to není vůbec v našich rukou," dodala.

Hlavní líčení nebude poslední

Hlavní líčení v jedné větvi, kde je kolem 20 obžalovaných, je nařízeno na pondělí a bude pokračovat 10. a 14. ledna. Další skupina stane před soudem 10. ledna. Úspěšnému projednání třetí části případu brání skutečnost, že jeden z obžalovaných se skrývá v Británii a byl na něj vydán evropský zatýkací rozkaz.

Policisté předloni podnikli kvůli pašování drog do příbramské věznice tři velké razie. Například v červnu obvinili 22 lidí, z toho 12 vězňů. Při předchozích dvou zátazích v únoru a dubnu to bylo 17 a 21 lidí. Hrozí jim až desetileté tresty. Čtvrtá větev případu podle dostupných informací s těmito zátahy buď nesouvisí, nebo byli zatčení rozděleni do více skupin. 

Kromě vězňů byli mezi zadrženými i jejich příbuzní, kamarádi a známí. Podle policie pašovali do věznice léčiva, pervitin a marihuanu. Při prohlídkách, které se uskutečnily zejména na Příbramsku, policisté zabavili varnu, léky, konopí a injekční stříkačky.

Čilý směnný obchod

Hlavní organizátoři z řad vězňů úkolovali podle kriminalistů ostatní členy skupiny, kteří na svobodě nelegálně obstarávali návykové látky. Předávali je odsouzeným na venkovním pracovišti. Vězni je poté pronášeli dovnitř, například v tělních dutinách. Drogy využili pro vlastní potřebu nebo je ostatním prodávali či vyměňovali za tabák a kávu.

V minulosti dozorci ve věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému nebo v sušenkách. Před soud se už v minulosti dostal případ lidí, kteří drogy vězňům předávali při návštěvách nebo je přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.