Myslivecká turistika u nás kvete. Středočeský kraj se stává ústředním místem lovecké sezony

 

Turistika je pro každý region dobrou příležitostí, jak povýšit svoji ekonomickou úroveň. Středočeský kraj má v jedné věci před Prahou navrch. Tím jsou rozlehlé obory, které lze využívat na lov. Krásná příroda, hrady a zámky jsou vítaným bonusem k tradici, která k naší krajině neodmyslitelně patří.

Za poslední léta se Středočeský kraj stal vítaným místem pro turistiku na prvním pohled v nezvyklém odvětví. Vzhledem k tradici však rozhodně nejde o nic neobvyklého a je zcela logické, že myslivecká turistika stále přitahuje.

Co už překvapivé je, že mnoho z těch, kteří se vydají do místních obor, přichází z ciziny. Nacházíme se v oblíbeném období, kdy se pořádají hony na bažanty, zajíce a divočáky. Pestrá krajina Středočeského kraje je ideální jak pro běžné, tak náročnější lovce. Vybírat lze až 800 honiteb a některé jsou pro myslivce obzvlášť zajímavé.

Nejstarší obora

Kromě velmi tradiční zvěře, jakou jsou bažanti, kachny a zajíci, je možné lovit také jeleny, srnce, muflony, černou zvěř a v regionu Kolínska a Nymburska můžete narazit na daňky. Opravdovým unikátem je pak výskyt tetřeva hlušce v regionu kolem Brd.

Zvěř je samozřejmě hlavním lákadlem, ale bez úžasného a unikátního prostředí přírody by se lov nemohl nabízet jako zajímavá turistická atrakce. Jeden z trumfů, který se v regionu nachází, je Lánská obora, která je jednou z nejstarších v Evropě. Co do oblíbenosti nelze nezmínit Lesní závod Konopiště, kde jdete po stopách panovníků, kteří již od středověku místní lesy využívali k lovu.

Samotný zámek Konopiště jen dokazuje, jak oblíbenou činností byl lov pro následovníka habsburského trůnu Františka Ferdinanda d’Este. Najdete zde totiž neuvěřitelnou sbírku trofejí.

Komerční lov

Středočeský kraj tedy pochopil, že má na co nalákat nové, ale třeba také stálé zákazníky. Odhadem se každý rok lovu účastní až 20 tisíc turistů. Největší popularitu má Středočeský kraj u sousedů z Rakouska a Německa. Na lov trofejové zvěře se však vrací lidé z Ameriky, ale také z Ruska.

Lov takového jelena rozhodně není levnou zábavou. Komerční lov tak není rozhodně koníček pro chudé. Za zastřelení jelena v prestižní Lánské oboře zaplatíte od 70 tisíc až po 600 tisíc korun.

Byť sezona začíná až v květnu, i v těchto časech je možné vyhledat hony, které uspokojí každého lovce.

Zastřílet si a pak do Prahy

Pro turisty se lov odehrává na schématu. Zastřílím si ve Středočeském kraji a pak následně navštívím kulturu v Praze. Model, který se léta opakuje, se za poslední léta jenom rozšiřuje. Komerční potenciál je ohromný.

Jen ve Středočeském kraji se vydává průměrně kolem 30 milionů povolenek k lovu ročně včetně myslivců. Zde vzniká kolize názorů, protože jedna strana by si přála větší uzavření komunity, a druzí naopak cítí ekonomickou příležitost.

Hlavním argumentem protistrany je, že není správné, když českou zvěř střílí lidé z ciziny jen z komerčních důvodů. Přesto se myslivecká turistika ve Středočeském kraji stále rozvíjí a vzhledem k nepopiratelným krásám a příležitostem, které nabízí, se není čemu divit.

Klíčová slova:
lov
hon