Primátor Hřib: Nabídka premiéra k Letňanům je nekompletní

Andrej Babiš to zřejmě bude mít s primátorem Prahy těžší, než doufal
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) obdržel nabídku Andreje Babiše (ANO) ohledně pozemků v Letňanech, kam chce premiér umístit 10 000 státních úředníků. Babiš uvedl, že je o požadavcích Prahy ochoten jednat, nicméně výměny nemovitostí musí být podle zákona cenově vyrovnané a není možné, aby Praha obdržela majetek ve výrazně větší hodnotě, než předá státu. Jenomže to vypadá, že předseda vlády narazil.

Primátor Zdeněk Hřib v reakci uvedl, že nabídka je nekompletní, protože premiér nedodal požadovaný seznam budov, které by měli úředníci v metropoli opustit. Ve veřejném zájmu jsou podle něj možné bezúplatné převody.

"Seznam jsme bohužel stále neobdrželi, a tím pádem nejsme schopni posoudit dopady stěhovaní úřadů na chod a rozvoj hlavního města," uvedl primátor v reakci na premiérův dopis. Dodal, že potřebuje znát podrobnosti ohledně dalšího využití budov či odhadované ceny za jejich prodej. Město podle primátora nepotřebuje další prázdné budovy. "Bez seznamu budov nemá smysl se k Babišově nabídce vyjadřovat," dodal Hřib. Nechápe, proč stát informace tají, uvedl.

Nabídka musí odpovídat 

Premiér v dopise adresovaném Hřibovi sdělil, že požadavky města stát podle platné legislativy splnit nemůže, protože výměna majetku musí cenově odpovídat. Zástupci Prahy na jednání výměnou za pozemky požadovali mimo jiné převod Karlínských kasáren a nemovitostí v Nemocnici Na Bulovce na město.

To však podle premiéra neodpovídá ceně pozemků v Letňanech, které mají na základě posudku státu hodnotu 401 milionů korun. Posudková cena kasáren v Karlíně je podle premiéra 620 milionů, na budovy Nemocnice Na Bulovce se posudek teprve připravuje, ale pořizovací hodnota byla 2,8 miliardy. 

Premiér proto navrhuje výměnu pozemků v Letňanech za Karlínské kasárny. Převod dalších nemovitostí chce odložit na další kola směn majetku mezi státem a hlavním městem. Babiš zároveň souhlasí s vypsáním mezinárodní architektonické soutěže na podobu letňanské čtvrti. O dalších požadavcích města, jako je financování dostavby městského okruhu, stavba nemocnice a vybudování 1 300 bytů, je ochoten jednat. Pokud by mu město nevyšlo v otázce Letňan vstříc, může se podle Babiše stát, že nemovitosti, o které magistrát projevil zájem, pošle stát do dražby.

Porovnání cen je nepodstatné

Odborníci na realitní trh v minulosti vysvětlili, že reálná tržní cena parcel v Letňanech se může pohybovat mezi jednou až třemi miliardami korun. Hřib v reakci na premiérův dopis uvedl, že porovnávání cen nemovitosti je v tomto případě nepodstatné, protože podle zákona je možné majetek ve veřejném zájmu převést bezúplatně. "K bezúplatným převodům majetku mezi Prahou a státem ostatně v minulosti již došlo, například v případě hasičárny v Argentinské ulici, kterou město převedlo bezúplatně na stát," uvedl.

Primátor se ohledně dalšího využití městských pozemků v Letňanech sešel s Babišem minulou středu, stavbu úřednického areálu dosud odmítal. Po schůzce oba politici řekli, že budou dále jednat. Využití pozemků o rozloze více než 30 hektarů u stanice metra město řeší delší dobu. Nyní je na nich pole, v minulosti chtěl například tehdejší primátor Pavel Bém na parcelách vybudovat areál pro olympijské hry.