Další nepovolená bourárna masa. Jeho původ se nepodařilo prokázat

Jste si opravdu jisti, co jíte?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Veterináři spolu s policií a celníky odhalili v pražských Štěrboholech nepovolenou bourárnu masa. Provozovatel dokázal prokázat původ masa, neměl ale povolení k provozu. O to sice před časem zažádal, ale ještě jej nedostal.

Ve skladu bylo přes 2,5 tuny hovězího masa a provozovateli hrozí až 50milionová pokuta. Většinou je však řádově nižší. "Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost," řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Dodavatel byl ze Slovenska

Provoz podle něj stále nesplňuje požadavky na zacházení se živočišnými produkty. "Není zcela dostavěn, nemá zajištěno nakládání s živočišnými odpady, není chráněn proti průniku hlodavců. Hygienickým požadavkům při kontrole neodpovídaly ani pracovní oděvy zaměstnanců, byly zjištěny i další závady v provozní hygieně. Z těchto důvodů nelze zaručit zdravotní nezávadnost potravin," dodal.

V bourárně bylo při kontrole více než 2,5 tuny hovězího masa, dodavatelem byla slovenská firma, v menším množství pak česká jatka. Původ masa však provozovatel doložil. "Část masa vykazovala smyslové změny, u další části byla zjištěna nehygienická manipulace v neschválené bourárně. Z těchto důvodů bylo zhruba 150 kg masa neškodně odstraněno na náklady provozovatele. Zbývající část bude využita jinak než k lidské spotřebě," uzavřel mluvčí.

Není to ojedinělý případ

Nejde o jediný případ nelegálního zpracovávání masa v Praze v poslední době. Veterináři v únoru informovali, že jedna bourárna fungovala na Bohdalci. Spolu s policií a celníky na místě zajistili téměř 1 200 kilogramů hovězího masa, které však na rozdíl od aktuálního případu bylo bez dokladů a značení.

Informaci o předchozí nelegální bourárně využil v březnové argumentaci také polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski, podle kterého to, že se v ČR nacházejí nelegální sklady s masem, svědčí o tom, jak je český dozor "schopný". České ministerstvo zemědělství tehdy zareagovalo replikou, že Ardanowski se snaží odvrátit pozornost od systémového problému se selháním veterinárního dozoru v Polsku.

Klíčová slova: