Neuškodí mu příjmení Okamura? Hayto chce být šéfem křesťanských demokratů v Praze

Nemůže mu uškodit příslušnost k rodu Okamurů?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tlumočník a překladatel Hayato Okamura bude na sobotní konferenci pražské organizace KDU-ČSL usilovat o funkci jejího předsedy. Nominovala ho jeho domovská organizace v Praze 8. Potvrdili to předseda místní organizace Tomáš Pavlů i sám Okamura.

Předsedou lidovecké krajské organizace v Praze je nyní bývalý radní hlavního města Jan Wolf. "Pražské vedení KDU-ČSL potřebuje změnu a nové impulzy, je třeba změnit netransparentní a příliš pragmatické jednání současného vedení a vrátit se ke kořenům křesťanskodemokratické politiky, jedině tak můžeme čelit nástupu nových politických hnutí v Praze i jinde," uvedl Pavlů.

Neuškodí mu bratr Tomio?

Hayato Okamura je starší bratr šéfa SPD Tomia Okamury, v KDU-ČSL se angažuje dlouhodobě. Což je pro mnohé jako "znamení ďábla", a proto je nevolitelný. Na druhou stranu Hayto už mnohokrát dokázal, že má zcela jiné myšlení než jeho bratr.

V roce 2017 kandidoval za lidovce do Sněmovny a z pátého místa kandidátky se díky preferenčním hlasům posunul na třetí. Lidovci ale v Praze získali jen jeden mandát, takže nyní je Okamura druhým náhradníkem. Loni na podzim kandidoval Hayato Okamura do Senátu v Praze 8, získal 11,74 procenta hlasů a skončil na pátém místě.

Krajská konference lidovců bude kromě hlasování o svém vedení rozhodovat i o nominacích na sjezd KDU-ČSL, který se uskuteční na konci března v Brně. Na sjezdu už nebude obhajovat předsednickou funkci Pavel Bělobrádek, na jeho místo v čele strany kandidují první místopředseda Marian Jurečka, předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek a poslanec Marek Výborný.

Klíčová slova: