Umělá inteligence v Česku: vznikne tu výzkumné centrum za miliardu

Kvůli projektu vznikly neshody mezi Maříkem a rektorem ČVUT Vojtěchem Petráčkem (na snímku)
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V Česku vznikne evropské výzkumné centrum pro využití umělé inteligence v moderním průmyslu. Půjde na něj 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun) a bude trvat šest let. Centrum povede Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT společně se Středoevropským technologickým institutem VUT v Brně.

O podpoře projektu s názvem RICAIP rozhodla Evropská unie. Oznámil to vědecký ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Vladimír Mařík, který projekt vede.

Z projektu se raduje i Babiš

V projektu RICAIP má vzniknout výzkumné centrum, které umožní virtuální propojení různých laboratoří pro inteligentní výrobu v Evropě. "Centrum založíme velmi brzo, ale musíme ho pak rozchodit do evropských rozměrů," uvedl Mařík. "Cílem je za šest let mít fungující centrum, kde si může kdokoli v Evropě nebo ve světě nechat vyvinout experimentálně robotizovanou výrobní linku," vysvětlil. Úspěch projektu v žádosti o podporu z EU uvítal premiér Andrej Babiš (ANO). "Česká republika tak právě dostala unikátní šanci udávat směr průmyslu budoucnosti," uvedl na Twitteru.

Evropská unie podpoří projekt 15 miliony eur z celkových 50 milionů eur. O její dotaci se podle Maříka ucházelo asi 200 projektů a peníze získala nakonec přibližně desítka z nich. Rozhodnutím EU bylo podle Maříka podmíněno uvolnění peněz z dalších zdrojů, které také přislíbily peníze. Zhruba 30 milionů eur tak půjde z evropských strukturálních fondů. Další peníze dají v různých programech česká a německá vláda. Zhruba po čtyřech letech by pak měl podle Maříka projekt začít na svůj provoz také sám vydělávat.

Projekt proti sobě poštval odborníky

O projektu RICAIP se hovořilo minulý rok při sporu mezi Maříkem a rektorem ČVUT Vojtěchem Petráčkem. Neshody mezi oběma muži, které vedly v červnu mimo jiné k odvolání Maříka z pozice CIIRC, podle Maříka projekt ohrožovaly. Petráček tvrdil, že problémem projektu byla jeho nekvalitní příprava. Maříka se tehdy zastal prezident Miloš Zeman, do sporu se zapojil i premiér Andrej Babiš.

Za pomoci zástupců ministerstva průmyslu a školství a Rady pro výzkum, vývoj a inovace se nakonec podařilo spor ve škole urovnat. Vznikl supervizorní orgán, který má dohlížet na to, aby nebyla disharmonie mezi vedením CIIRC, ČVUT a vědeckým projektem RICAIP. Mařík se stal vědeckým ředitelem CIIRC. Na místo generálního ředitele institutu vypsal Petráček výběrové řízení.

Zájem mají Němci, Holanďané i Korejci

Vedle dvou zmíněných institutů se na projektu budou podílet také Německé centrum pro umělou inteligenci a Centrum pro mechatroniku a automatizovanou techniku v Saarbrückenu. Vysoké učení technické v Brně získá na projekt 300 milionů korun, na ČVUT v Praze půjde 950 milionů korun, řekl Mařík. Zájem o spolupráci s budoucím centrem podle něj už vyslovili například Nizozemci nebo Korejci.

Klíčová slova:
AI
VUT