Ďáblice se mění v ráj odpadů. Firma je tam chce dále navážet

Radnice si proti navážení odpadu protestuje, ale není to nic platné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Společnost FCC Česká republika (dříve A.S.A.), která provozuje skládku v pražských Ďáblicích, chce v dalších letech pokračovat v navážení odpadu. Město sice již rozhodlo o ukončení provozu skládky, podle firmy nicméně dřívější povolení umožňuje navézt odpad do určité výšky, které zatím nebylo dosaženo. Proti pokračování skládky se dlouhodobě staví radnice Ďáblic.

Společnost chce podle předložené dokumentace pokračovat ve skládkování na rozloze zhruba 4,55 hektaru v části areálu, kde s navážením odpadu v roce 1993 začala. Podle stavebního povolení z té doby mohl být materiál navezen do výšky 30 metrů nad terénem, které firma podle svého vyjádření nedosáhla. Do roku 2026 chce proto na tuto část skládky navézt ve dvou etapách dalších 216 000 tun odpadu.

Radnice je proti

Proti tomu se razantně staví ďáblická radnice. Podle starosty Miloše Růžičky (STAN) se původně uvažovalo o tom, že by se posouzení EIA pro záměr vůbec nedělalo, proti čemuž kromě radnice protestovala řada místních spolků.

Městská část bude tlačit na to, aby skládkování skončilo. "Myslím si, že to máme po odborné stránce rozpracování podrobně a kvalitně," řekl starosta. Skládka podle něj prosakuje do spodních vod, což potvrzuje laboratorní monitoring, který radnice dlouhodobě dělá.

Probíhá přísný monitoring

Podle mluvčí FCC Kristiny Jakubcové jde o jednu z nejpřísněji kontrolovaných skládek v republice. "Monitoring kvality spodních vod provádějí nezávislé akreditované laboratoře. Výsledky odborných analýz nikdy neprokázaly, že by těleso skládky negativně ovlivňovalo životní prostředí. V opačném případě by dohledové orgány již dávno zakročily."

Další rozšiřování skládky Praha zastavila v polovině roku 2017, podle strategie odpadového hospodářství se chce hlavní město zaměřovat na energetické využití odpadu, které zajišťuje malešická spalovna ZEVO. Stát nyní připravuje zákon o odpadech, který počítá s postupným navyšováním poplatku za skládkování využitelného odpadu. Původně byl v plánu úplný zákaz skládkování v roce 2024, je však možné, že bude odložen do roku 2030.

Klíčová slova: