Praha vyhodila producenta Indiana Jonese McCalluma. Jde o miliony na filmy

Filmy o Indiana Jonesovi v podání herce Harrisona Forda jsou ve světě velmi oblíbené
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vedení hlavního města vyměnilo členy správní rady fondu, který rozděluje miliony korun jako finanční podporu pro filmy točené v české metropoli. Jedním z těch, kdo v radě skončili, je i známý americký producent Rick McCallum, který pracoval na sériích Star Wars a Indiana Jones.

O místo přišel také český producent Petr Erben. Krok na dnešním zastupitelstvu kritizoval opoziční zastupitel Lubomír Brož (ANO). Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) není vhodné, aby aktivní producenti rozdělovali dotace.

Město kromě dvou zmíněných producentů z rady odvolalo také Karla Grabeina Procházku (ANO), který měl v předchozí radě na starosti majetek. Ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková podle Třeštíkové odešla na vlastní žádost. V radě nově zasedli Kamila Matějková za Prahu Sobě, Ondřej Chrást na Piráty, Soňa Kodetová za Spojené síly pro Prahu a jako odbornice Ivana Novotná, která dvacet let pracovala na dramaturgii karlovarského filmového festivalu.

Jsou nenahraditelní, tvrdí opozice

Podle Brože je nepochopitelné, že město ze svého fondu odvolalo tak významnou a v branži věhlasnou osobnost, jako je McCallum. "A stejně se to týká pana Petra Erbena," doplnil. Lidé, kteří je v radě nahradili, podle něj nejsou plnohodnotnou náhradou.

Podle Třeštíkové, která je sama občanským povoláním filmařka, představoval problém fakt, že oba muži jsou aktivní producenti. Filmaři podle ní musí při žádosti o peníze předložit poměrně podrobnou dokumentaci o projektu, která obsahuje jejich know-how. V branži se proto objevily komentáře v tom smyslu, že není fér, aby k těmto materiálům měli přístup konkurenční filmaři. "O penězích by neměli rozhodovat aktivní producenti, kteří se v tom filmu pohybují, sami dělají filmy, sami ví, co je důležité a co ne," shrnula radní svoje důvody. Brož je odmítl jako nedostatečné.

Největší dotaci dostal Spider-man

Prague Film Fund v minulých dvou letech rozdělil 24,6 milionu korun mezi 19 českých a zahraničních filmů. Mezi snímky, které získaly v minulých letech finanční podporu Prahy, je například Spider-Man: Far From Home, který dostal zatím největší dotaci, a to pět milionů korun. Kromě Prahy se tento americký film, který bude mít premiéru letos v červenci, natáčel v Liberci. Praha loni podpořila také například český film Modelář, italskou komedii Dormireno da vecchi a německý televizní film Die Diplomatin: Prager Nächte.

Asi nejslavnějším filmem, který se kdy v Praze natáčel, byl v roce 1983 snímek Amadeus Miloše Formana. I v tomto filmu však není Praha Prahou a ztvárňuje Vídeň. Naopak část akčního snímku Mission: Impossible s Tomem Cruisem se v Praze odehrávala i natáčela.