Kraj rozhodl o dopravním omezení, tvoří se obrovské kolony. Starosta Říčan je zásadně proti

V Říčanech je teď několik rozkopaných míst, kvůli zácpam na silnici 101 se ucpává i centrum
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Říčanská radnice nesouhlasí s dopravním omezením na silnici druhé třídy číslo 101 u nedávno instalované protihlukové stěny. Kvůli jejímu natírání se na frekventované komunikaci v těchto dnech jezdí kyvadlově, provoz řídí semafory. Dopravní zácpy se přenášejí až do centra města. Jako by na středočeském hejtmanství zase jednou nevěděli, co vlastně dělají.

Radnice dnes v otevřeném dopise vyzvala ředitele Krajské správy a údržby silnic Zdeňka Dvořáka k lepší koordinaci dopravních staveb a také k tomu, aby byly všechny záměry dopředu projednávány se samosprávou. Dvořák uvedl, že výtkám města nerozumí. Zřejmě přes Říčany nejezdí a nestojí denně v mnohakilometrových kolonách.

Jsou od začátku proti

Radnice s instalací mobilní protihlukové stěny nesouhlasila, problém se podle ní dal vyřešit výsadbou zeleně. "Cena 21,7 milionu Kč za provedení 238 metrů dlouhé stěny je z pohledu našeho města nehospodárná. Navíc jsme překvapeni, že až po výstavbě stěny dochází k natírání na zelenou barvu (velmi nevzhlednou), a to dvěma pracovníky 's kyblíkem'. Dopravní omezení spojená s tímto natíráním jsou na komunikaci prokazatelně i v době dopravních špiček, kdy na místě není ani jeden pracovník," uvedl v dopise starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Zároveň vyzval silničáře, aby všechny záměry na krajských komunikacích v Říčanech a okolí s předstihem projednávali s vedením města a aby lépe koordinovali dopravní stavby, které mohou mít vliv na plynulost dopravy v Říčanech. "Budu navrhovat termín osobního setkání, kde očekávám návrh postupu, jak zlepšit vzájemnou informovanost a komunikaci s cílem zamezit dalšímu nadměrnému zatěžování našeho města a občanů," dodal.

Silničáři prý za nic nemohou

Dvořák namítl, že silničáři s městem jednali a žádné nehody se v minulosti neobjevily. "Vždycky jsme se na všem shodli," tvrdí. Výhradám proto nerozumí a dává si je do souvislosti s pondělním jednáním krajského zastupitelstva. Z dopravních problémů podle něj navíc nelze vinit silničáře, protože místní úpravu stanovil se souhlasem policie odbor dopravy říčanské radnice, nikoliv správa a údržba silnic.

K výhradám k protihlukové stěně řekl, že její instalace reagovala na petici lidí, kteří si stěnu přáli. Má pomoci lidem z ulice Na Fabiáně, kteří si stěžovali na překračování hlukových limitů. Radnici se zvolené řešení nelíbilo, upozorňovala na to, že zvuk se může odrážet do protější lokality Na Vysoké.

Klíčová slova: