Na Kolínsku se dnes představil první robot pro práci na poli v Česku

Vypadá i nějak takto budoucnost v zemědělství?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V Choťovicích na Kolínsku byl dnes poprvé v České republice představen takzvaný robotický nosič nářadí, neboli robot určený pro práci na poli. Komerčně dostupný bude letos v létě, jeho cena se pohybuje řádově v milionech korun, řekli dnes novinářům zástupci výrobce a českého distributora. Měl by nahradit práci, kterou lidé vykonávají za pomoci traktorů.

Stroj nese název Robotti, jeho výrobcem je dánská firma Agrointelli. Českým distributorem je společnost Leading Farmers. Stroj dokáže dělat různé operace, není určen jen pro jednu činnost. Vždy záleží na připojeném nářadí. Zvládne například setí, aplikování postřiku nebo plečkování.

"Je to plně autonomní stroj. Obsluha probíhá jinak, než tomu bylo doposud. To znamená, že je potřeba naplánovat trasu, kterou bude ten stroj jezdit, a je potřeba vzdálený dozor nad tím, jak stroj funguje. Ale jeden operátor může sledovat těch strojů víc," řekl ředitel Leading Farmers Pavel Milata.

Nedostatek pracovníků

Operátor robota ovládá pomocí tabletu, mezitím se může věnovat jiným úkonům na farmě. Stroj je schopný kromě základní práce například také mapovat porosty jetelovin pomocí kamerového systému či detekovat překážky.

Mezi výhody polního robota patří mimo jiné jeho rovnoměrný výkon, kdy se eliminuje únava člověka, nebo jeho nízká váha, stroj tak méně zatěžuje půdu, řekl obchodní ředitel Agrointelli Henrik Lynge Jacobsen. Robot by mohl pomoci vyřešit i problémy s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků na trhu práce.

Výrobce dosud prodal čtyři stroje Robotti, letos chce prodat deset kusů. Náběh prodejů je podle Jacobsena záměrně pomalejší, aby firma stíhala případné servisní zásahy. Cena stroje odpovídá pořizovací ceně malého až středního traktoru.

První kus v červenci

"První kus máme objednaný, teď se vyrábí, měl by být dodaný v červenci. My zatím ten první stroj prodávat nebudeme, budeme ho provozovat vlastními silami jako službu," řekl Milata. K českým farmářům by se první zakoupené roboty mohly dostat v příštím roce. Podle Milaty dosud v Česku žádný robot určený na pole nepůsobil ani nebyl fyzicky předveden.

Robot se zvládne pohybovat rychlostí šest až osm kilometrů za hodinu. Z dosavadního pozorování vyplynulo, že zvládne například osít cukrovkou deset hektarů pole za jeden den.

Český distributor stroje Robotti, firma Leading Farmers, byla založena v červnu 2000. Majoritními vlastníky jsou soukromí norští investoři. Firma se mimo jiné zabývá prodejem a vývojem technologií pro přesné zemědělství. Podle Milaty se Leading Farmers zasloužila o rozvoj používání technologie GPS nebo automatického řízení strojů v českém zemědělství. Od roku 2004 prodala více než 1 000 autopilotů určených do zemědělských strojů.