Národní muzeum získalo vůbec poprvé licenci na archeologický výzkum v Sýrii

Chetité vytvořili říši zahrnující dnešní Malou Asii, Sýrii, Libanon a část Palestiny
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Národní muzeum získalo licenci na archeologický výzkum v Sýrii v lokalitě Tall Al-Šama na řece Nahr al-Arab, odkud pocházejí nálezy datované do doby bronzové až železné. Smlouvu podepsal v neděli generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a generální ředitel Památek a muzeí Syrské arabské republiky Mahmúd Hamúd.

Národní muzeum současně otevřelo v syrském národním muzeu výstavu o hradech a zámcích v Česku. Archeologické nálezy, historické stavby, muzea a jejich sbírky v Sýrii nyní ohrožuje tamní občanská válka. "Národní muzeum se proto snaží formou zmíněné spolupráce o zachování co největšího množství unikátních artefaktů," uvedla mluvčí. Česká republika možnost trvalého archeologického výzkumu v Sýrii získala poprvé.

Chetité a Amorité

Po Súdánu se tak Sýrie stane druhou zemí, kde budou archeologové Národního muzea trvale působit. Práce v dané lokalitě zahájí letos na podzim. "Projevuje se zde blízkost multikulturní atmosféry Ugaritu, pobřežního království. V oblasti nacházíme přítomnost kmenů Chetitů a Amoritů," podotkla mluvčí Národního muzea Kristina Kvapilová.

Výstava Hrady a zámky České republiky v syrském národním muzeu v Damašku prezentuje 37 hradů i jejich zřícenin a zámků z Čech a Moravy, jako jsou Křivoklát, Trosky nebo Hluboká nad Vltavou. Po mnoha letech jde o první zahraniční výstavu v tomto centrálním syrském muzeu.

Další rozvoj spolupráce

Národní muzeum také pokračuje ve spolupráci s generálním ředitelstvím syrských památek a muzeí na vládou schváleném programu humanitární a rozvojové asistence.

Spolu s humanitární pomocí zahrnuje dodávky zdravotnického materiálu i záchranu památek světového dědictví UNESCO, které jsou v zemi ničeny válkou i z ideologických důvodů. Národní muzeum plánuje přivézt některé poničené památky z historického města Palmýra do České republiky, restaurovat je a zachránit.