„Není ten hot dog z Babišových párků?“ Účastníci demonstrace na Letné míří do Prahy

Podívejte se, jak vypadalay přípravy na Letné...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Do Prahy dorazili první účastníci odpolední demonstrace na Letné, kterou jako vyvrcholení série protestů za nezávislost justice a lepší vládu pořádá spolek Milion chvilek. Program akce a řečníky organizátoři tají, očekávají účast až 350 000 lidí. Řada z nich vyjela do Prahy z různých částí republiky. Velká část účastníků jsou mladí lidé s batůžky na zádech.

Mnozí z nich zamířili do supermarketů, aby si doplnili zásoby pití a potravin. Skupinka žen před nádražím Holešovice na mobilu hledala spojení na Letnou a pokyny pořadatelů.

Na pražských nádražích dopoledne panoval klid. Velká část nedělních vlakových a autobusových spojů do Prahy je vyprodaná, velký zájem je i o večerní linky z Prahy. Tento zájem je však podle dopravců obvyklý. "Množství lidí jsem měl stejné jako každou neděli," řekl na autobusovém nádraží Florenc řidič autobusu z jižních Čech. Organizátoři pro zájemce z některých měst vypravili autobusy, vyjely například z Brna, Ostravy, Olomouce, další vyjedou odpoledne z Liberce či Ústí nad Labem.

Jde o slušné cestující

Obvyklý provoz byl i na vlakových nádražích v Praze. Těžko se dalo odhadnout, kdo je turista a kdo účastník demonstrace. V některých případech bylo možné odhadnout, že lidé jedou na protest. Například když se dívka u stánku s občerstvením ptala, zda nabízený hot dog není z "Babišových párků". Jinde zase do tramvaje na Letnou nastupoval mladík s polystyrenovou podložkou pod nohy pro lepší výhled nebo ulicí směrem na Letnou kráčela mladá žena, která měla na čepici nápis obviňující Babiše z úhynu včel kvůli postřiku řepkových polí.

V ulicích i dopravních prostředcích je ale klid. "Už jsem vezl lidi z předchozích demonstrací na Václavském náměstí a vždy se jednalo o slušné cestující, kteří nezpůsobovali žádné problémy," sdělil řidič tramvaje. "Vůbec se to nedá srovnat s fotbalovými fanoušky nebo s lidmi slavícími v centru Silvestra," dodal.

Bude to největší demonstrace od roku ´89?

Na ploše na Letné byli ve 13:00 zatím jen organizátoři demonstrace. Na shromáždění budou dohlížet desítky policistů, antikonfliktní tým, dobrovolníci Českého červeného kříže (ČČK) i koordinátor a krizový manažer záchranné služby. Impulzem demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Mezi obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

Demonstrace na Letné by mohla být největší po listopadu 1989. Zatím největší byl zřejmě odborářský protest proti reformám vlády Petra Nečase (ODS) z dubna 2012, kterého se na Václavském náměstí podle organizátorů účastnilo až 150 000 lidí, policie jejich počet odhadla na 90 000. Demonstrace proti Benešové a Babišovi na Václavském náměstí se 4. června podle organizátorů účastnilo 120 000 lidí. Podle Babiše odhadla policie počet účastníků na 90 000.