Putin podepsal zákon pozastavující dohodu s USA o raketách

Za všechno může obrat ve filosofii politiky Vladimíra Putina
 

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o pozastavení platnosti dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), který zveřejněním v úředním věstníku vstoupil v platnost. Dohodu Rusko a USA podepsaly v roce 1987 a její vypovězení s půlroční lhůtou Washington oznámil letos v únoru.

Zákon, jehož návrh předložil parlamentu v květnu Putin, schválila nejprve 18. června Státní duma a následující týden 26. června i horní komora Rada federace. Stručný text stanovuje pozastavení platnosti INF a dává prezidentovi Putinovi právo dohodu obnovit. Zároveň konstatuje, že normativní akt vstupuje v platnost oficiálním zveřejněním.

Dohoda INF jejím signatářům zakazuje výrobu, zkoušky a rozmisťování pozemních raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5 500 kilometrů; omezení se týká rovněž odpalovacích zařízení. Loni v říjnu americký prezident Donald Trump oznámil záměr smlouvu vypovědět, přičemž obvinil Moskvu, že ji porušuje. Rusko ale tvrdí, že smlouvu dodržuje.

Každý říká něco jiného

Loni v prosinci dal americký ministr zahraničí Mike Pompeo Moskvě ultimátum, aby do 60 dnů buď zničila, nebo upravila střelu, která podle Washingtonu INF porušuje. Předmětem sporu je ruská střela s plochou dráhou letu označovaná na Západě SSC-8 a v Rusku Novator 9M729. Washington tvrdí, že její dolet při ruských testech přesáhl povolených 500 kilometrů, zatímco Moskva uvádí, že střela má dolet jen 480 kilometrů.

Spojené státy 1. února oznámily, že od dohody odstupují. Začala tím půlroční výpovědní lhůta, v níž měla Moskva údajné porušování dohody napravit. Putin ale už v únoru řekl, že Moskva na krok Washingtonu odpoví stejně, tedy od dohody také odstoupí a zahájí vývoj nových raket.

Klíčová slova: