Archeologové tvrdí: Našli jsme úkryt biblického Davida, jde o bájný Siklag

Nejstarší části Starého zákona snad pocházejí až z 9.−12. století před naším letopočtem, ale Bible jako celek, jak ji známe dnes, je výsledkem dlouhého procesu kanonizace
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Izraelští archeologové spolu s australskými kolegy se domnívají, že našli místo, kde se ukrýval biblický David před pronásledováním krále Saula. Lokalita, obklopená desítkami hektarů polí, se nachází u Kirjat Gatu v centrálním Izraeli. Mělo by jít o legendární Siklag.

"Není to jisté na 100 procent, ale řekl bych, že na 90 procent jde o biblický Siklag," řekl profesor Josef Garfinkel z archeologického ústavu jeruzalémské Hebrejské univerzity. Spolu se svým týmem provedl vykopávky na ploše větší než 1 000 metrů čtverečních. Siklag patřil k území pelištejského krále, který sídlil v sousedním městě Gat.

Našlo se několik důkazů

Při pátrání po Siklagu vědci probádali v minulosti několik lokalit. Až v této nově popsané ale našli důkazy o trvalém osídlení. Pro to, že nynější nález je Siklag, svědčí podle nich jednak to, že je v blízkosti Gatu, jednak to, že obsahoval předměty typické pro pelištejskou civilizaci. V dalších vrstvách se našlo také několik set nádob datově odpovídajících období Davidova života.

Garfinkelův kolega Saar Ganor jednu z nich označil za džbán, který sloužil k servírování piva. Našlo se podle něj také "více než 1 500 nástrojů používaných k sečení obilí", což profesor označil za "poklad". Garfinkel soudí, že jde o významný objev dokládající, že David není mytologickou, nýbrž historickou postavou. Předpokládá, že vykopávky budou pokračovat a že se podaří charakter místa dále upřesnit.

Popis ze Starého zákona

Pelištejci, označovaní i jako Filištíni, přišli do oblasti ve 12. století před naším letopočtem z regionů jižní Evropy. Ovládali území, které nyní odpovídá centrálnímu a jižnímu Izraeli i Pásmu Gazy a patřili k obávaným nepřátelům Izraelitů.

Ve Starém zákoně se popisuje, že David se uchýlil ke králi Gatu, aby unikl úkladům krále Saula. Pelištejský král Akíš mu navrhl, aby se ukryl v Siklagu. V První knize Samuelově stojí, že jakmile Saul zjistil, že je David na území království Gatu, přestal ho pronásledovat. David se pak stal podle legendy králem sjednoceného Izraele a období jeho vlády se vymezuje lety 1013 až 973 před naším letopočtem.

Klíčová slova: