Čína vyhrožuje USA. Sankce mohou přijít kvůli obchodu s Tchaj-wanem

Rusko vedením války přichází až o miliardu dolarů denně, řekl Sean Spoonts, šéfredaktor SOFREP, média zaměřeného na vojenské zpravodajství
 

Čína dnes pohrozila, že přijme sankce vůči americkým firmám, které se podílejí na prodeji zbraní Tchaj-wanu. Peking přišel se svou výhrůžkou poté, co americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej tanků, raket a dalšího armádního vybavení v celkové odhadované hodnotě 2,2 miliardy dolarů (46,5 miliardy korun) Tchaj-peji.

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že americký prodej zbraní Tchaj-wanu porušuje suverenitu a národní bezpečnost Číny. Ministerstvo dnes rovněž kritizovalo dvoudenní pobyt tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen v USA.

Tchajwanská prezidentka je v současné době v New Yorku, kde se zastavila cestou na oficiální návštěvu čtyř karibských zemí, které patří k několika málo státům, jež mají s Tchaj-wanem navázány diplomatické styky. Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang vyzval Spojené státy, aby ukončily styky s Tchaj-wanem a propříště podobné zastávky prezidentce Cchaj Jing-wen nedovolovaly. Podle Pekingu se jedná o porušení "principu jedné Číny".

Čínský Tchaj-wan

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly zachovat schopnost bránit se.

Na základě nového schváleného kontraktu může tchajwanská armáda získat 250 střel Stinger, 108 tanků M1A2T Abrams, obrněná vozidla Hercules, kulomety, munici a další vojenskou techniku.