Archeologové našli důkazy o osídlení Křenové z 12. století. Konstrukce jsou velkým tajemstvím

Archeologové zatím netuší, co vlastně našli
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Pozůstatky dřevěných středověkých konstrukcí, pravděpodobně z 12. století, našli archeologové při výzkumu v ulici Křenová v Brně. Jak zjistili, v prostoru kdysi býval meandr řeky Ponávky. Potvrdil to vedoucí výzkumu v Křenové Róbert Antal ze společnosti Archaia.

Tak staré osídlení v místech dnešní Křenové ulice zatím nebylo zdokumentované, literatura zmiňuje konec 13. století. "Průzkum jsme prováděli na stejné parcele, na které jsme na podzim našli pozůstatky barvírny z 19. století. Tentokrát jsme ale byli o několik úrovní v terénu níž. Odkryli jsme množství dřevěných konstrukcí nebo jejich pozůstatků. Podle nalezené keramiky předpokládáme, že by mohly pocházet z 12. století, ale přesnou dataci zatím nemáme," uvedl Antal.

Účel je zatím neznámý

K určení přesné datace nálezů využijí vědci dendrochronologii, která určuje stáří dřeva s přesností na několik let. Účel nalezených konstrukcí archeologové neznají. Předpokládají, že by mohlo jít o pozůstatky lávky nebo mostu. Kromě nich našli při výzkumu i sekeru z 12. století a několik koňských podkov.

"Nálezy z tohoto období jsme měli na Kolišti, ale tam jsme je očekávali, věděli jsme i z pramenů, že tam tehdy osídlení bylo. V místech dnešní Křenové se ale literatura zmiňuje o osídlení na konci 13. století, žádné starší nezmiňuje," doplnil Antal. V průzkumu někdejšího meandru řeky Ponávky budou archeologové ještě pokračovat.

Klíčová slova: