Poradce Bílého domu Bolton: Rusko modernizuje arzenál s užitím kradených technologií

John Bolton má jasno, Rusko je velkou hrozbou
 

Nové ruské zbraně včetně nadzvukových raket byly z velké části vyvinuty s pomocí technologií ukradených ve Spojených státech. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Hlas Ameriky to prohlásil bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Při testu na severu Ruska, při němž zřejmě explodoval jaderný pohon rakety, se podle Boltona "někde stala velká chyba".

"Víme toho víc, než mohu zveřejnit," řekl poradce prezidenta Donalda Trumpa k dosud ne zcela objasněné havárii, při níž v polárním vojenském prostoru v Archangelské oblasti zahynulo nejméně pět lidí.

"Je to příklad, jak se Rusko snaží pokročit ve své schopnosti dopravit jaderné zbraně k cíli. Někde se zjevně stala velká chyba, ale ukazuje to, že i když ruská ekonomika velikostí odpovídá například nizozemské, vynakládá na obranu dost peněz, aby modernizovala svůj jaderný arzenál," doplnil Bolton.

Velké ohrožení USA i spojenců

Poradce upřesnil, že jde o "nadzvukové rakety a střely s plochou dráhou letu z velké části založené na ukradených amerických technologiích". Skutečnost, že těmito technologiemi může disponovat Rusko a mohly by je dostat i jiné země, je "velkým ohrožením Spojených států a jejich spojenců".

Při výbuchu u severoruského Severodvinsku minulý týden zahynulo nejméně pět lidí, další tři byli převezeni do blíže neurčeného odborného zdravotnického zařízení v Moskvě, pravděpodobně kvůli radioaktivnímu ozáření. Ruská i západní média shodně uvádějí, že exploze nastala při manipulaci s malým jaderným zařízením, které má pohánět novou raketu s plochou dráhou letu.