Archeologové slaví další úspěch. V Brně našli tajný protiletecký kryt

Archeologové našli letecký kryt v Brně
 

Pozůstatky pravděpodobně protileteckého krytu odhalili archeologové při průzkumu ve Vídeňské ulici v Brně nedaleko Nemocnice Milosrdných bratří. Podobné kryty byly v Brně budovány na konci druhé světové války. O úspěch se podělil archeolog Marek Peška. 

"S obdobnými stavbami jsme se již setkali na mnoha dalších místech v Brně, například v nemocnici u Svaté Anny. Jejich nejtypičtějšími znaky jsou časté zalamování chodeb, které tlumilo tlakové vlny při případných zásazích, a jednotný půdorys. Většina krytů byla zasypána nedlouho po válce, tento však sloužil přinejmenším do 70. let 20. století," uvedl Peška.

Netypická klenba

Ve srovnání s podobnými stavbami měly nyní nalezené pozůstatky netypickou cihlovou klenbu. Archeologové proto váhají s jednoznačným určením účelu podzemních prostor.

"Podobné kryty objevujeme u veřejných budov. Ve velkém se začaly stavět přibližně po roce 1943, kdy byla masově šířena literatura o jejich konstrukci. Bohužel stavební dokumentace z této doby není příliš častá, protože stavební archiv na konci války celý vyhořel," dodal Peška.

Pokud se jednalo opravdu o protiletecký kryt, měl nejspíš sloužit nedaleké nemocnici. Archeologové pozůstatky zdokumentovali, teď podlehnou stavebním pracím.