Konečně bude klid. Sochu Koněva má nahradit památník osvobození Prahy

Spousta lidí sochu "osvoboditele" v Praze nechce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zastupitelé Prahy 6 schválili usnesení o nahrazení pomníku ruského maršála Ivana Koněva památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Na jeho návrh radnice vypíše otevřenou výtvarnou soutěž. Pro Koněvovu sochu chce najít jiné vhodné místo. Vyhlášení referenda, které navrhovali Piráti, zastupitelé zamítli.

Kvůli kontroverznímu pomníku se vedou spory na mezinárodní úrovni. Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistickému pohlavárovi.

Ruské velvyslanectví označilo rozhodnutí Prahy 6 za nehorázné. Ministr zahraničí Tomáš Petříček už ve středu uvedl, že česká diplomacie v kauze připravuje další kroky.

Peníze od hlavního města

Radnice na základě přijatého usnesení upraví náměstí Interbrigády. Nejprve je však nutné najít jiné místo pro Koněvovu sochu. Vedle Muzeua paměti 20. století se mluví o vojenském hřbitově na Olšanech. O přesunutí sochy do zahraničí radnice podle Laciny neuvažuje, nejvýše formou zápůjčky, doplnil.

Výtvarná soutěž, kterou městská část vyhlásí, by mohla mít mezinárodní rozměr. Na financování nového památníku by se mělo z větší části podílet podle místostostarosty hlavní město. Peníze by mohly být z fondu na umění ve veřejném prostoru, kde je aktuálně 135 milionů korun.

"Rebelové" nesměli vystoupit

Zastupitelstvo šesté městské části jednalo o pomníku maršála Koněva přes čtyři hodiny. U řečnického pultíku se vystřídali poslanci, občané, své k tématu řekli i zastupitelé jednotlivých politických klubů. Možnost vystoupit zastupitelé neumožnili bývalé komunistické poslankyni a pražské zastupitelce Martě Semelové ani proruskému aktivistovi Jiřímu Černohorskému, který opakovaně ze sochy strhával plachtu, kterou tam nechala instalovat radnice. Ani jeden z nich není občanem Prahy 6.

Při začátku jednání se před radnicí uskutečnila demonstrace zastánců odkazu ruského maršála. Přišli žádat o odvolání starosty Koláře. Na místo dorazily desítky lidí. Radnice kvůli tomu omezila provoz úřadu a zvýšila bezpečnostní opatření v budově.

Klíčová slova: