Archeologové na Pohansku našli čtyři hroby z období Velké Moravy

Vědci našli hroby z doby Velké Moravy
 

Hroby čtyř lidí pohřbených mimo obvyklé pohřebiště odhalili antropologové při výzkumu poblíž zámečku Pohansko na Břeclavsku. Ostatky budou v laboratořích zkoumat antropologové

„Jde o hroby z 9. století. Jeden z hrobů je zajímavý tím, že se nachází v sídlištní jámě. Místo bylo nejprve používané v běžném životě, poté bylo využito jako místo pohřbu,“ uvedla archeoložka Renáta Přichystalová.

Studentská praxe

Nález a prozkoumání hrobů je výsledkem čtyřtýdenního průzkumu, na kterém studenti antropologie plnili svou povinnou praxi. Archeologové zkoumali šest dosud neprobádaných čtverců území, každý měřil pět krát pět metrů. Místo se nachází v severovýchodní části předhradí hradiště Pohansko.

„Zatím odhadujeme, že šlo o dva muže a dvě ženy, ale přesně to řeknou antropologové. Byli pohřbeni v obdélníkových jámách, v jejich hrobech ale nic nebylo. Podobných hrobů jsme v okolí našli přes stovku. Zajímavé na nich je, že nebyly součástí pohřebiště u kostelů,“ uvedl Petr Dresler.

Proč mimo pohřebiště? 

Proč byli někteří obyvatelé velkomoravského hradiště pohřbeni mimo pohřebiště poblíž kostelů, zatím není jasné. Aktuální teorie archeologů předpokládá, že šlo buďto o nesvobodné lidi nebo o lidi, kteří nebyli křesťané. Konkrétní důkazy ale zatím chybí.

Zároveň z průzkumem severovýchodní části provedli archeologové sondáž v místě loňského výzkumu. Narazili tam na objekt, který pravděpodobně v minulosti sloužil jako studna. Kvůli vysoké hladině spodní vody jej ale nemohli podrobněji prozkoumat. Pokud voda klesne, vrátí se k nálezu na podzim nebo v příští sezoně.

Místo bohaté na nálezy

Univerzitní vědci místo prohledávají od roku 1958. Velkou pozornost si vysloužilo už krátce po začátku prací, kdy zde byl objeven velkomoravský kostel a řada hrobů s bohatými nálezy šperků, drahých kovů, mečů či ostruh. Odborníci zde postupně odkryli i velmožský dvorec a například v roce 2007 zde objevili druhý kostel a kolem něj hroby s předměty, které jsou dokladem existence křesťanské víry.

Zajímavostí je hrob muže pohřbeného v rotundě, která patří k nejstarším křesťanským svatyním na území České republiky. Pohansko patřilo společně s hradištěm Valy v Mikulčicích u Hodonína, Starým Městem u Uherského Hradiště a hradištěm svatého Hyppolita ve Znojmě k nejvýznamnějším centrům Velké Moravy.

KAM DÁL: Chudá čtvrť je dnes jen pro vyvolené. Nový Svět patří mezi nejkrásnější místa Prahy