Noc vědců se blíží

Technopark Kralupy se účastní Noci vědců poprvé. Otevřen byl před čtvrt rokem.
 

Neformálně se potkat s vědci můžete již v pátek 25. září v Praze, v Kralupech a ve Slaném, ale i v dalších městech v ČR. Co mají vědci v plánu?

Neformálně a po celé ČR

Noc vědců se v ČR konala poprvé před 10 lety, zorganizovala ji Akademie věd ČR.
Jedná se o projekt Evropské unie Researchers' Night, který byl v té době v EU již několikaletou tradicí.

Letošní 11. ročník se koná v několika (zejména krajských) městech po celé republice jako je Brno, Liberec, Hradec Králové či Plzeň.

V Praze například můžete navštívit dvě vysoké školy, konkrétně VŠCHT a ČVUT, a také Štefánikovu hvězdárnu. 

 

Poprvé v Kralupech, popáté ve Slaném

Ve středních Čechách se můžete například do nově otevřeného Technoparku Kralupy patřícímu pod VŠCHT, kde bude možné zhlédnout populární chemické pokusy nebo poslechnout si přednášku a také si prohlédnout výzkumné prostory.

Nedaleko Kralup, konkrétně v budově Gymnázia V. B. Třebízského ve Slaném, se Noc vědců koná již popáté. Letošní ročník má heslo „Budiž noc a budiž světlo!“ Hlavní přednášku si připravil Ing. Jaroslav Petr, DrSc. Laborky.cz si ve škole připravily řadu pokusů. To rozhodně není všechno.

 

Středočeští astronomové

Noci vědců se účastní také Česká astronomická společnost. "Na každém stanovišti proběhnou, v případě příznivého počasí, astronomická pozorování dalekohledy. Návštěvníci budou mít možnost vidět práci vědců na vlastní oči, proběhne řada pokusů, pamatováno bude i na nejmenší návštěvníky," uvádějí organizátoři.

Ve Středočeském kraji můžete navštívit pod záštitou České astronomické společnosti rovnou pět míst:

 

Klíčová slova: