Boj o křesla ve Středočeském kraji svede 16 uskupení

Kandidátní listiny pro krajské volby jsou již podané
 

Ve Středočeském kraji podalo kandidátky pro krajské volby 16 stran, hnutí a koalic. Před čtyřmi lety se o hlasy voličů utkalo 20 subjektů. Do podzimního volebního klání se chtějí zapojit všechny strany zvolené do nynějšího zastupitelstva, některé v koalici s jinými subjekty.

Termín pro předložení kandidátních listin vypršel dnes odpoledne. „Přehled konkrétních kandidátů lze zveřejnit až po registraci kandidátních listin,“ uvedl Nováček.

Pokorná, Povšík i Štefek

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO chce mandát obhajovat. Druhou z nynějších koaličních stran, ČSSD, povede do voleb náměstek ministryně práce a sociálních věcí a náměstek primátora Mladé Boleslavi Robin Povšík. Komunisté, kteří současnou koalici ANO a ČSSD podporují, sázejí na předsedu klubu krajských zastupitelů a bývalého radního pro kulturu Zdeňka Štefka.

Kdo s kým od koalice? 

Lídrem ODS je stejně jako před čtyřmi lety poslanec a bývalý náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Kupka. Na příští koalici by se rád domluvil se STAN, případně s dalšími uskupeními, jež jsou nyní také v opozici. ODS otevřela kandidátku i dalším pravicovým subjektům - Straně soukromníků ČR, Koruně České, Klubu angažovaných nestraníků a Konzervativní straně.

V čele kandidátky STAN bude starostka Mnichovic Petra Pecková, podporují ji také KDU-ČSL a SNK ED. Další místa obsadili předseda STAN Vít Rakušan, šéf středočeské organizace STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik a starosta Bezna Zdeněk Volf (KDU-ČSL). Na kandidátce je například i předseda SNK ED Středočeského kraje Stanislav Boloňský.

Piráty povede Jiří Snížek

TOP 09 půjde do voleb v koalici Spojenci pro Středočeský kraj se Stranou zelených a hnutím Hlas. Kandidátku povede místopředseda TOP 09 a starosta Roztok Jan Jakob, dvojkou bude bývalý místopředseda Evropského parlamentu a předseda Hlasu Pavel Telička. Třetí místo na kandidátní listině náleží zastupitelce Mladé Boleslavi ze Strany zelených Janě Krumpholcové.

Piráty povede krajský předseda Jiří Snížek, SPD poslanec Radek Rozvoral a Trikolóru její středočeský předseda Antonín Fryč. O přízeň voličů budou usilovat také uskupení Volte Pravý Blok, Rozumní - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty, Občanská demokratická aliance, Moravané, pro zachování Moravy se při sčítání lidu 2021 opět přihlasme k moravské národnosti, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT a Svobodní.