Brutální zásah proti demonstraci. Běloruská opozice se snaží znovu nadechnout

V Bělorusku se znovu zatýkalo
 

Běloruské bezpečnostní složky při dnešních protestech proti režimu Alexandra Lukašenka místy i brutálním způsobem zadržely na 170 lidí. S odvoláním na organizaci na ochranu lidských práv Vjasna o tom informovala agentura DPA. Podle agentury Reuters je mezi zatčenými několik novinářů nezávislých médií. Opozice se snaží obnovit demonstrace, které v posledních měsících zeslábly.

Běloruské úřady varovaly před účastí na protivládních shromážděních. Do centra Minsku se přemístila obrněná vozidla a policejní autobusy. Náměstí, kde měly protesty začít, obklíčila policejní auta a ulice vedoucí k němu byly uzavřené. Na okrajích náměstí se podle zpravodajů Reuters sešly menší skupinky lidí.

Organizátoři vyzvali k občany v Minsku a dalších městech k menším decentralizovaným demonstracím, které měly dohromady představovat největší protestní akci v letošním roce. Policie zadržela několik desítek lidí, mezi zadrženými jsou i dvě novinářky z opozičního serveru Tut.by.

Bezpečnostní složky podle něj zadržely také šéfredaktora, reportérku a fotografku opozičního média Naša Niva. Už ve čtvrtek byl zatčen dopisovatel německé Deutsche Welle, oznámila dnes tato stanice.

Tisíce lidí

Pozatýkání byli podle DPA i náhodní kolemjdoucí, kteří se přichomýtli do blízkosti protestů. Běloruský vyšetřovací výbor odpůrce režimu už dříve varoval, že protestující by mohli čelit trestním obviněním. Dodal, že zahájil vyšetřování autorů příspěvků na sociální platformě Telegram, kteří k demonstracím vyzývají.

Obrovské protivládní protesty vypukly v Bělorusku po prezidentských volbách z loňského srpna, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězil opět Lukašenko. Ten zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994.

Opozice a také některé západní země považují oznámený výsledek voleb za zmanipulovaný. Lukašenko volební podvody odmítá a z podpory protestů viní Západ. Policie proti demonstrujícím tvrdě zasahovala a přes 34 000 lidí zatkla. Protesty, kterých se zpočátku účastnily statisíce lidí, od té doby zeslábly. Nyní se je opozice snaží obnovit.

Lukašenko ven!

Při čtvrtečních protivládních protestech policie zatkla desítky lidí, některé zdroje hovoří až o 200 zadržených. Demonstranti pochodovali v malých skupinkách Minskem a volali po Lukašenkově odstoupení. Podle agentury AP šlo o první výraznější protest za poslední týdny. Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská dnes opět vyzvala Lukašenkův režim k jednání za přítomnosti mezinárodních zprostředkovatelů. On-line petici za zahájení rozhovorů podepsalo už více než přes 750 000.

KAM DÁL: Celý svět na hodinu vypne. Kampaň na ochranu klimatu dorazí i do Česka