Češi spolupracují na nové strategii boje s bakteriální rezistencí

Novou strategii boje s antibiotikovou rezistencí patogenních bakterií budou vědci vyvíjet tři roky
 

Do mezinárodního projektu výzkumu antibiotikové rezistence se zapojili vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Tým z Katedry biochemie zkoumá senzory bakterií a pracuje na vývoji rychlejší metody pro zjištění patogenů. Informovala o tom přírodovědecká fakulta.

Tým pod vedením Markéty Martínkové je součástí mezinárodní skupiny, která ve výzvě iniciativy JPIAMR (Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance) uspěla s projektem nazvaným Prevence antibiotikové rezistence cílenou terapií pneumonií u dětí. Novou strategii boje s antibiotikovou rezistencí patogenních bakterií budou vědci vyvíjet tři roky.

Do zemí třetího světa

Výzkumníci z katedry biochemie dlouhodobě zkoumají senzorové proteiny bakterií. Senzory rozpoznají změnu v okolí bakterie a umožní jí přežít i v prostředí s nedostatkem kyslíku. Lidské tělo detekuje kyslík jinak, a tak právě poznatky z výzkumu bakterií mohou otevřít cestu k potlačení rezistence. Pokud by se podařilo popsat, jak fungují "oči" a "ústa" bakterií, bylo by možné vyřadit je z provozu, bakterie tím "zmást" a následně zničit.

Vědci pracují také na vývoji metody rozpoznání patogenů, která má být rychlejší a dostupnější než současné testování, kdy se na výsledky čeká hodiny až dny. Nový způsob by je měl přinést během několika minut. Metoda LAMP (loop-mediated isothermal amplification) by rychle a přesně detekovala patogen ve zkumavce. "Mělo by to být v jedné inkubační směsi aktivované v případě potřeby, do níž přidáme pouze vzorek a pak, například díky změně barvy, uvidíme, zda je patogen přítomen. Metoda tak bude využitelná i v zemích třetího světa, kde nemají přístup k speciálním přístrojům potřebným k jiným postupům," řekla Martínková.

Zásadní je rychlost

Právě rychlost přispěje k boji s rezistentními bakteriemi, neboť lékaři nasadí účinnou léčbu okamžitě, bez zkoušení antibiotik "naslepo". "V dnešní koronavirové panice je také nasnadě, že metoda může být využitelná i na viry," doplnila Martínková. Výzkumníci nyní začínají s aplikací metody na nejčastější rezistentní bakterie.

Iniciativa JPIAMR vznikla v roce 2011. Má za cíl vytvořit mezinárodní platformu pro koordinaci národních i mezinárodních výzkumných programů zaměřených na potlačení bakteriální rezistence. Česko je členem iniciativy od roku 2017.