Čína vyhrožuje Praze, že ucítí její hněv. Jako že nám nevrátí Zemana, nebo co?

Čínský drak už zase plive oheň
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Rozhodnutí radních hlavního města o vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem označilo čínské velvyslanectví v Česku za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů. Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval na Facebooku pražský magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů. Jejda, to jsme se ale všichni lekli!

O vypovězení smlouvy rozhodli pražští radní v pondělí a Peking už předal Praze svůj vážný protest. Důvodem byla neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Rozhodnutí ještě musí schválit zastupitelstvo.

Podle čínského velvyslance se princip jedné Číny dotýká čínské suverenity a je předpokladem pro veškerou výměnu a spolupráci, které čínská strana rozvíjí s ostatními zeměmi. Dodal, že česká vláda zásadu jedné Číny důsledně dodržuje.

To je dobrý obchod

Velvyslanec vyzval pražský magistrát, aby co nejdříve změnil svůj přístup. "V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy," řekl velvyslanec. V první řadě se samozřejmě všichni hrozně bojíme. Všechno asi nabonzuje tatínkovi a ten nám vyhlásí válku. No dobře tedy. 

Smlouvu s Pekingem schválila Praha v minulém volebním období za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). V únoru 2016 pro ni bylo 35 z 65 zastupitelů, prošla hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS.

A za druhé, újma to bude skutečně "obrovská". Z čínských slibů a investic není prakticky nic, takže čím asi tak mohou vyhrožovat? Že nám snad někdy nevrátí prezidenta Miloše Zemana, až tam zase vyrazí na bratrskou návštěvu? Fajn, tak jo, to je dobrý obchod.

Čína vypovězení odmítala

"V momentě, kdy vám od partnera chodí čisté výhružky, nelze o trvání partnerství hovořit. My jsme od začátku chtěli pouze odpolitizovat vztah mezi Pekingem a Prahou, aby hlavní město nebylo zatahováno do zahraniční politiky České republiky," uvedl na twitteru primátor metropole Zdeněk Hřib. Vyjádřil přesvědčení, že vypovězení smlouvy s Pekingem schválí příští týden i pražské zastupitelstvo. Stanovisko čínské ambasády podle něj vypovídá o totalitním pohledu na svět.

Současné vedení města, které tvoří Piráti, Praha Sobě a Spolu pro Prahu, vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání se vedlo korespondenčně. Čínská strana na opakované návrhy o vyjmutí článku tři reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec, což vedlo vedení města k návrhu celou smlouvu vypovědět.