Další obchod mezi Ruskem a Tureckem je na spadnutí

Kámoši jak hrom...
 

Rusko doufá, že v první polovině příštího roku uzavře s Tureckem smlouvu na dodávku dalších raketových systémů protivzdušné obrany S-400. Uvedl to dnes šéf státního podniku pro vývoz zbraní Rosoboronexport Alexander Michejev v rozhovoru, který zveřejnila agentura RIA Novosti.

Už první turecký nákup ruských raket S-400 vyvolal hněv Spojených států, které za trest vyloučily Ankaru z programu stíhaček F-35, na jejichž výrobě se Turecko podílelo a které chtělo koupit. Washington také pohrozil případnými sankcemi, ale dosud je neuplatnil.

Podle Američanů nejsou ruské rakety slučitelné s obranou NATO. Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí minulý týden uvedl, že Turecko se musí zbavit už zakoupených S-400, aby škody napravilo. 

Miliardy

Kontrakt v hodnotě 2,5 miliardy dolarů, uzavřený v září 2017, Rusko letos splnilo dodávkou čtyř oddílů S-400, což dohromady odpovídá síle pluku. Dodávky začaly v půli července, výcvik obsluh má trvat do konce roku a celý systém má plně fungovat od dubna příštího roku.

Michejev řekl, že Moskva a Ankara nyní jednají o tom, zda Ankara využije opci na dodávku dalšího pluku S-400. Technické zadání podle něj počítá s tím, že na výrobě jednotlivých prvků systému S-400 by se částečně podílela turecká strana, o konkrétním rozsahu je ale podle něj ještě předčasné hovořit.

"Technické otázky jsou už vyřešeny, teď se jedná o finanční stránce. Doufáme, že v první polovině roku 2020 podepíšeme smluvní dokumenty," řekl šéf Rosoboronexportu. "Vojenská technická spolupráce s Tureckem se neomezuje pouze na dodávku S-400. Máme před sebou velké plány," zdůraznil.

Klíčová slova: