Hitlera jsem nepotkala, ale Putin je horší. Není to člověk, je to ďábel, říká Lilya Onyshchenko

Ničivé útoky na Ukrajině se nevyhýbají ani kulturně významným budovám, mnozí za tím vidí jasný cíl
  |   názor

Cílem ruských útoků na území Ukrajiny se staly obytné domy, vládní budovy a další. Bomby se ale nevyhýbají ani místům, které mají pro obyvatele Ukrajiny určitý kulturní význam. Lilya Onyshchenko webu The Guardian řekla, co tím Rusko podle ní sleduje.

Vedoucí úřadu památkové ochrany městské rady ve Lvově na Ukrajině se vyjádřila k ruské invazi na území její země před historicky významnou katedrálou, která se nachází v tomto městě. „Jsou to barbaři. Vůbec je nezajímá, co zničí,“ uvedla pro The Guardian„Hitlera jsem nepotkala, ale myslím, že Putin je horší. Není to člověk, je ďábel,“ sdělila svůj názor na ruského prezidenta Onyshchenko.

Za ní bylo možné vidět, jak kolem katedrály ve spěchu pobíhají dělnící a snaží se zachránit cenné fresky před dalším možným útokem. Kolem celé historické budovy bylo v rychlosti vystavěno lešení a dělníci zabedňovali okrasná okna katedrály.

„Pokud ztratíme naši kulturu, tak ztratíme naši identitu,“ řekla Lilya. Jedním dechem dodala, že Lvov je kulturně velmi významné město a dokonce je zapsané i na seznamu Unesco.

Vymazání Ukrajiny jako nezávislého státu

Ruská vojska na Ukrajině ostřelovala města s vysokou hustotou obyvatel a zabila stovky lidí. Podle Onyshchenko hraje v dobývání země velmi podstatnou roli právě zničení ukrajinské kultury spolu s jejími artefakty. Také mnoho Ukrajinců věří, že se jedná o systematickou rusifikaci. 

V úterý označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zničení historického dřevěného kostela v ukrajinské vesnici Viazivka jako „akt genocidy“. Zelenskyj dále uvedl, že cílem Kremlu je „vymazat“ Ukrajinu jako nezávislý stát - jeho jazyk, lid i kulturu.

Zdroj: The Guardian, Los Angeles Times

KAM DÁL: Sergej Lavrov promluvil o použití jaderných zbraní a řekl, že Rusko na Ukrajině nepoleví.

Klíčová slova: