Íránský velitel: Jaderného fyzika Fachrízádeha zabila zbraň s umělou inteligencí

Prý mělo jít o kulomet ovládaný satelitem
 

Listopadový atentát na íránského prominentního jaderného fyzika byl proveden na dálku pomocí umělé inteligence a kulometu s chytrým systémem ovládaným ze satelitu. Podle agentury Reuters to uvedla íránská agentura Tasním s odvoláním na čelného představitele íránských revolučních gard. 

Z usmrcení jaderného vědce Mohsena Fachrízádeha, kterého západní tajné služby považovaly za člověka odpovědného za tajný íránský program usilující o výrobu jaderných zbraní, Írán viní Izrael, ten zodpovědnost za atentát nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Kulomet ovládaný satelitem vypálil na mučedníka Fachrízádeha asi 13 ran. Při operaci byla použita umělá inteligence a technologie rozpoznávání tváře,“ uvedl Alí Fadáví, zástupce velitele íránských revolučních gard. „Jeho manželka, která seděla 25 centimetrů od něho ve stejném autě, nebyla zraněna,“ zdůraznil. Kulomet s chytrým systémem byl podle něj umístěn na pickupu a na místě atentátu nebyli žádní teroristé.

Řešil "protiatomovou obranu"

Tajemník íránské bezpečnostní rady Alí Šamchání již dříve oznámil, že Izrael při útoku použil "elektronické zařízení" ovládané na dálku, i když původně Íránci tvrdili, že na místě útoku nejprve explodovaly výbušniny a pak střelci zahájili na vědce palbu.

Izraelský kabinetní ministr a bývalý armádní velitel Joav Galant řekl, že si není vědom existence zbraní ovládaných na dálku a se zaměřovacími technologiemi, jak je Írán popisuje. „Zdá se, že ti, co zodpovídali za Fachrízádehovu bezpečnost, nyní přicházejí s důvody, proč se jim nepovedlo úkolu dostát,“ sdělil Galant izraelskému rozhlasu Army Radio. Podle odborníků oslovených Reuters atentát ukázal na přítomnost trhlin v bezpečnosti, které mohou znamenat, že bezpečnostní síly Íránu byly infiltrovány.

Mohsen Fachrízádeh byl zabit 27. listopadu. Fyzik vedl odbor ministerstva, který se zabývá výzkumem a inovacemi a kromě jiného řeší také "protiatomovou obranu". Íránští představitelé hovořili po jeho smrti o odvetě.

KAM DÁL: Omyl, který může stát život: Hemoroidy se mohou zaměnit s rakovinou tlustého střeva nebo konečníku.