Klinická smrt jako důvod k propuštění z vězení. Odsouzený vrah měl nakonec smůlu

Připadá vám nesmyslné, že by někdo raději žil ve vězení než na svobodě? Bohužel to je realita
 

Americký soud zamítl žádost o propuštění odsouzeného vraha, který tvrdil, že svůj doživotní trest už dokončil, jelikož ve vězení prodělal klinickou smrt. O kuriózním případu dnes informoval zpravodajský web BBC.

Šestašedesátiletý Benjamin Schreiber byl v Iowě odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti předčasného propuštění za to, že v roce 1996 ubil jednoho muže. V žádosti o propuštění argumentoval tím, že trest dokončil, když se mu před čtyřmi lety krátce zastavilo srdce.

Soudci označili žádost za originální, leč nepřesvědčivou s tím, že evidentně není mrtev, když právní dokumenty podepsal.

U Schreibera se v roce 2015 vyskytla sepse v reakci na komplikace v souvislosti s ledvinovými kameny. Lékaři ho v nemocnici museli oživovat, muž se ale plně zotavil a vrátil se za mříže.

Život proti své vůli

Schreiber v žádosti o propuštění, která byla podána loni, tvrdil, že byl oživován proti své vůli. Doplnil, že jelikož byl chvíli mrtev, svůj trest technicky dokončil.

Žádost nejprve zamítla nižší instance, právník odsouzeného se ale odvolal. Ve středu nakonec odvolací soud potvrdil rozsudek nižší instance s tím, že Schreiberův trest bude dokončen, až bude Schreiber formálně prohlášen za mrtvého.

Klíčová slova: