Konec laciných atrakcí v centru Prahy. Pandy a bublifukáři se musí pakovat

Pandy v centru Prahy končí!
 

V centru Prahy odedneška nesmí vystupovat lidé v obřích kostýmech zvířat, například pand, a nesmí se tam ani dělat bubliny, po kterých jsou chodníky podle vedení města znečištěné a nebezpečné pro chodce. 

Novela vyhlášky o pouličním umění, tzv. buskingu, kterou zastupitelé schválili v září, současně rozšířila zákaz pouličního umění na celé Staroměstské náměstí a na Velkopřevorské náměstí, náměstí Míru, Nerudovu ulici a část Spálené mezi křižovatkou s Purkyňovou ulicí a Národní třídou.

Vyhláška konkrétně zakazuje "vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her" a "vystoupení v převlecích svými rozměry zjevně přesahujícími proporce dospělého člověka".

Pražský nešvar

Zakázána jsou také vystoupení, která nepřiměřeně ruší hlukem, pachem či znečišťováním. Vytváření bublin nebo použití aerosolových rozprašovačů jsou uvedena jmenovitě. Nově pak vystupující nesmí omezovat průchod chodců, vstup do budov a ke vchodům do metra.

Vyhláška stanovuje podmínky a místa, kde je možné busking provozovat. Zakazuje ho ale například na místech, kde se nějaká akce už koná. Zakázáno je pouliční umění také na hřbitovech, u zdravotnických zařízení, dětských hřišť a škol v době vyučování nebo u kostelů.

Vyhláška nezahrnuje prostor Karlova mostu, který podléhá vlastním pravidlům, která určují, kdo a s jakou činností na něm může být.

Klíčová slova: