Konečně dobré zprávy: V nemocnici ubylo pacientů s covidem-19

Příbramská nemocnice hlásí postupný návrat k normálu
 

V příbramské nemocnici leží 43 pacientů s covidem-19, z toho intenzivní péči jich vyžaduje 12. V době největšího náporu bylo v nemocnici kolem 90 pacientů s koronavirem. Od té doby ubylo také zdravotníků, kteří jsou kvůli koronaviru v pracovní neschopnosti. Potvrdil to mluvčí nemocnice Martin Janota.

Ve čtvrtek bylo v nemocnici 42 pacientů s koronavirem, z toho 11 na intenzivní péči. Dnes tak jeden přibyl. Podle zástupců nemocnice počet pacientů v Příbrami kopíruje situaci ve Středočeském kraji.

Zaměstnanců, kteří jsou v pracovní neschopnosti kvůli covidu-19, bylo ve čtvrtek 12. Dnes ráno jejich počet klesl na osm. Dříve jich bylo třeba 50. Kromě nich ale chybějí i desítky dalších zdravotníků, ovšem z jiného důvodu než kvůli koronaviru. Celkem příbramská nemocnice zaměstnává asi 1 300 lidí.

Návrat k "normálním" operacím

„Už bychom byli schopni, pokud by to ministerstvo zdravotnictví dovolilo, navrátit se ve velmi omezené míře k neakutní operativě,“ uvedl Janota. Nemocnice již například nemusí umisťovat pacienty s koronavirem na oddělení ortopedie, které je nyní vydezinfikované a připravené k jinému použití.

Podle Janoty již všichni zdravotníci dostali druhou dávku vakcíny a pokračuje očkování v domovech pro seniory a v zařízeních s pečovatelskou službou. Nemocnice do nich posílá mobilní očkovací tým. Očkování v terénu je ale pomalejší než v nemocnici, kde zdravotníci zvládnou obsloužit kolem 100 lidí za hodinu.

KAM DÁL: Pes obešel koronavirová pravidla, jinak by asi nepřežil. Ukazuje to, jak jsou některá opatření nesmyslná.