Lidé demonstrují na ulici. Babiš večeří s úsměvem u prezidenta Zemana

Dobrou chuť, pane premiére a pane prezidente
 

Série demonstrací organizovaných Milionem chvilek pro demokracii stále pokračuje. Dav odpůrců premiéra Andrej Babiše se sešel na Václavském náměstí, odkud se chystá pochodovat na Klárov před úřad vlády. Čím se tato demonstrace liší od té z minulého týdne?

Dav nespokojených občanů po týdnu znovu projevuje svůj nesouhlas s premiérem Andrejem Babišem. Pod taktovkou Milionu chvilek pro demokracii se lidé znovu sešli na Václavském náměstí. Oproti minulému týdnu však organizátoři z Milionu chvilek pozvali řečnit na náměstí i opoziční politiky. 

Jejich motivací je sjednotit několik politických a demokratických stran, aby občanům nabídly alternativu k hnutí ANO. Osloveni byli také politici z vládní ČSSD, ta však svoji přítomnost odmítla. K zvýšené frekvenci protestů vede definitivní audit Evropské unie o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, jehož firma Agrofert pobírá miliardové dotace z EU. 

Babiš na večeři

Průběh demonstrace před vánočními svátky vyvrcholí na Klárově, kde se k řečnickému „pultíku" postaví již zmiňovaní politici opozičních stran. Milion chvilek pro demokracii svoji aktivitu v posledních dnech rozvířil i na malých městech a vesnicích. 

Kritika však evidentně Andreje Babiše nikterak nevyvádí z míry. Ten ve stejnou chvíli vyrazil na večeři s prezidentem republiky Milošem Zemanem do Lán. Minulý týden se na Václavském náměstí sešlo 50 až 80 tisíc lidí. O tom, kolik se jich sešlo, aktuálně ještě není jasno.