Lidé z vyhořelých kladenských bytů dostanou náhradní bydlení

Odborníci pátrají po příčině tragického požáru. Šlo o nedbalost nebo úmysl?
 

Kladno nabídne lidem z bytů zničených požárem byty, za něž budou do konce února platit jen symbolické korunové nájemné. Obyvatelé tří nejpoškozenějších bytů dostanou od města okamžitou peněžitou pomoc 20 000 korun. Podle kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) může město dát k dispozici až desítky bytů, některé ale bude třeba trochu opravit, což potrvá několik dnů.

Sobotní požár panelového domu způsobil škodu 30 milionů korun, zemřela při něm žena, 14 lidí bylo zraněno. Příčinu zjišťuje vyšetřovatel. Náklady na opravy zatím také nejsou definitivně vyčíslené, pokrýt by je ale podle primátora mohlo plnění pojistky. Předběžný názor statika na míru poškození domu vedení města čeká do konce týdne. Opravy potrvají minimálně několik týdnů, poškozeny jsou také sítě a výtah.

Analýza

"Denně jsme se statikem ve styku. V tuto chvíli je třeba podepřít podlaží bytu, kde došlo k požáru," uvedl náměstek kladenského primátora Tomáš Kutil (Kladeňáci). Až po podepření, které bude hotové do dvou dnů, přijdou na místo další specialisté, na základě jejich analýz bude rozhodnuto o zpřístupnění domu. Instalatéři a elektrikáři postupně zjistí poškození sítí.

Kladno nyní nabídne byty, které původně nabízelo obálkovou metodou, lidem z poškozeného domu, především ze tří nejpoškozenějších bytů, seniorům a rodinám s dětmi. Zatím o náhradní bydlení požádali tři lidé, další se ale postupně vrací z nemocnice. Většina z dvou stovek obyvatel domu zatím zůstává u příbuzných a známých.

Připravuje se i veřejná sbírka a v kladenském divadle je na 16. února naplánován benefiční koncert.

Klíčová slova: