Mezi ledními medvědy se objevují kanibalové

Ruští vědci pozorují změny chování u ledních medvědů
 

Příroda se mění, o tom není pochyb. Změny klimatu a s ním spojené změny ve složení rostlinné i živočišné říše přinášejí vědcům mnohá překvapení. Ruští vědci například zaznamenávají v posledních letech stále více případů kanibalismu mezi ledními medvědy.

„V některých ročních obdobích se nedostává potravy. To pak větší samci napadají samice s mladými,“ uvedl Ilja Mordvincev ze Severcovova ústavu. Běžně lední medvědi loví na zamrzlých mořích ploutvonožce, jako jsou tuleni.

Změny teploty moře

Protože ale Severní ledový oceán nyní dostatečně nezamrzá, vydávají se medvědi hledat potravu na pevninu. V posledních měsících se v řadě případů stalo, že se tyto šelmy přiblížily k lidským obydlím. To se podle Mordvinceva stává stále častěji.

Stále více případů

Mordvincev se domnívá, že medvědi se přizpůsobují rostoucím teplotám, což vede i k případům kanibalismu. K pojídání se navzájem u medvědů vždy docházelo, nynější nárůst je ale podle tohoto vědce důvod k obavám.

Možná si jen více všímáme

Někteří odborníci to vysvětlují i tím, že jak se rozšiřuje lidská populace do teritorií obývaných medvědy, uniká kanibalismus hůře lidské pozornosti. „Dříve nebylo v Arktidě tolik lidí, aby mohli případy kanibalismu zaznamenat. Nyní taková upozornění nechodí jen od vědců,“ dodal Mordvincev, který zmínil hlášení od těžařů či vojáků. Konkrétní čísla ale nezmínil.

Medvědi jsou na tom dobře

Zdravotní stav ledních medvědů v Rusku hodnotí Mordvincev jako dobrý, ve sledovaných regionech nebyl nalezen žádný mrtvý kus, který by vykazoval jako příčinu úhynu vyčerpání.

Klíčová slova: