Ministerstvo obrany zaplatí přes miliardu za modernizaci tanků

Tankům se prodlouží životnost do roku 2030
 

Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na modernizaci tanků T-72M4CZ. Za technické zhodnocení 33 strojů zaplatí 1,098 miliardy korun včetně DPH. Modernizaci zajistí státní podnik VOP CZ. Ministerstvo obrany to uvedlo na svém webu.

Podnik do roku 2025 zajistí technické zhodnocení 27 bojových tanků T-72M4CZ, tří velitelských tanků T-72M4CZ a tří vyprošťovacích tanků VT-72M4CZ. Stroje získají v rámci přezbrojení 7. mechanizované brigády nové komponenty systému řízení palby, modernizace se také dočkají komunikační prostředky. Životnost tanků tak bude podle ministerstva prodloužena do roku 2030. Smlouvu v pondělí uzavřeli náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a za VOP CZ ředitel firmy Radovan Putna a obchodní ředitel Martin Krupa.

Spousta problémů

O plánované zakázce ministerstvo obrany informovalo vládu loni v červnu, podpis smlouvy tehdy předpokládalo do konce roku, což se ale nestalo. Letos v únoru byl podpis smlouvy odložen kvůli tomu, že ve vládních materiálech nebyla uvedena odpovídající hodnota zakázky. Úřad stejně postupoval i při modernizaci transportních vrtulníků. Reagoval tak na kritiku v souvislosti s tendrem na nákup pasivních sledovacích systémů. Kritikům vadilo, že ministerstvo vládě předložilo nižší cenu, než za jakou systémy nakonec pořídilo.

Proti původně udávaným 908 milionům korun bez DPH se měla cena úprav tanků zvýšit na asi dvojnásobek. Server iROZHLAS.cz ale na začátku září s odvoláním na mluvčího ministerstva Jana Pejška uvedl, že úřad odmítl zvýšenou cenu akceptovat a zakázku přehodnotil. Na počátku projektu se podle něj počítalo s výměnou zaměřovacího systému střelce a velitele a s obměnou komunikačních systémů. Poté byl projekt rozšířen o modernizaci motorů a protipožárního systému. Ministerstvo se ale rozhodlo pohonné jednotky nemodernizovat. Cena zakázky tak odpovídá částce, se kterou se loni seznámila vláda.

Tři desítky modernizovaných T-72M4CZ

Česká armáda má nyní tři desítky modernizovaných T-72M4CZ, k dispozici má i starší typy T-72, část z nich je zakonzervována ve skladech. Chystané úpravy se týkají modernější verze tanku. Modernizace umožní armádě splnit spojenecké závazky spočívající ve vybudování brigády těžkého typu a získat čas na rozhodnutí, jak bude dále s tanky postupovat.

Představy armády na podobu nových strojů, které by ministerstvo mohlo pořídit v druhé polovině dvacátých let, nyní zpracovává pracovní skupina.

KAM DÁL: Alkoholem posilněný muž nasedl do tanku a projel se polským městem.