Monarchie se zbavuje kožešin. Britská armáda však odmítá

I královna by se měla mít na pozoru
 

Britská armáda se na rozdíl od královny Alžběty II. kožešin vzdát nehodlá. Stráž Buckinghamského paláce bude nadále nosit vysoké černé čepice z medvědí kožešiny, informovala agentura DPA. Poradkyně a garderobiérka britské panovnice v nedávno zveřejněné knize napsala, že Alžběta II. oblečení a doplňky z pravé kožešiny nosit přestala a používá již jen nepravé kožešiny.

"Neplánujeme medvědí kožešiny používané na ceremoniální pokrývky hlavy něčím nahrazovat," uvedlo britské ministerstvo obrany. Dotaz agentura DPA ministerstvu položila v reakci na výzvu mezinárodní organizace PETA. "Zdvořile královnu prosíme, aby... nařídila, aby medvědí kožešinu na čepicích její stráže nahradili kožešinou umělou," vyzvala organizace, která bojuje za práva zvířat.

Medvědi z Kanady

Vojenské čepice vysoké 45 centimetrů, jejichž nositelé se objevují na suvenýrech i na fotografiích návštěvníků Londýna, se vyrábí z kožešin amerických medvědů baribalů. "V případě potřeby se medvědí kožešiny kupují na aukcích v Kanadě, proto se jejich cena může lišit," odpovědělo britské ministerstvo na dotaz ohledně nákladů.

Baribalové, kteří jsou známi také jako medvědi černí, se v Kanadě střílejí v rámci zvláštního programu, jehož cílem je udržet jejich populaci pod kontrolou, uvedla DPA.

Británie byla podle Sky News první zemí na světě, která z etických důvodů zakázala kožešinové farmy. Kožešiny se ale do země stále mohou dovážet z ciziny.

Klíčová slova: