Motol vydrží maximálně tři dny. Na víc nemá ochranné pomůcky ani dezinfekci

V Motole každý pracuje na hranici svých možností
 

Zoufalý stav zásob, lékaři pracujícící na hranici svých možností mnohdy i s rizikem nákazy koronavirem sebe nebo ostatních. Tak vypadá momentální situace ve většině českých nemocnic. Jedna z největších, FN Motol v Praze, se zásobami vydrží maximálně tři dny. Pokud nedostane další, bude to obrovský problém.

Pokud si dnes někdo zaslouží obrovský obdiv nás všech, jsou to lékaři, zdravotníci a další lidé, kteří pracují v první linii a do styku s novým typem koronaviru se dostávají prakticky neustále. Dalo by se tedy očekávat, že budou dostatečně zásobeni vším, co k výkonu své práce potřebují.

Realita je však jiná. Vzhledem ke katastrofálnímu stavu zásob potřebných zdravotních pomůcek v České republice doslova nasazují své zdraví. Jedna z největších nemocnic v zemi má ochranné pomůcky na maximálně tři dny.

Na špatný stav zásob se upozorňovalo už loni!

Podle webu Hlídací pes navíc Bezpečnostní informační služba informovala vládu už na konci prosince o nedostatcích v Státních hmotných rezervách a konkrétně o nedostatečném počtu ochranných pomůcek. Zřejmě to nepadlo na úrodnou půdu a výsledky toho vidíme dnes vlastně po celé zemi.

Praha v tom samozřejmě není sama. „Ústecký kraj je připraven k neprodlené distribuci OOP na poskytovatele zdravotní péče a sociální péče – čekáme na závoz od ministerstva zdravotnictví,“ přečtete si například na webu Ústeckého kraje. Co kraj, to téměř totožný problém. A vláda? Zatím jen slibuje. „Pevně věřím, že se situace zlepší v následujících třech týdnech,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který zároveň přiznal, že chybí až milion roušek a respirátorů. Jenže tou dobou, drahý pane, už bude moc pozdě...

Aktuální zásoby FN Motol k 16. 3.

Zdroj: Pavlína Danková (FN Motol)

  • Respirátory FFP3 - 3 000 ks - spotřeba 1 000 Ks denně
  • Respirátory FFP2 15 000 ks - spotřeba od dneška 5 000 denně, jelikož budou

rozdány všem zaměstnancům

  • Roušky 22 000 - spotřeba 3 000 - 4 000 denně
  • Ochranné brýle a štíty - 800 ks - ty je možno dezinfikovat
  • Dezinfekce - 300 l - spotřeba 150 litrů denně
  • Overaly - 2 500 - spotřeba - 150 denně

Pražský magistrát uzavřel pracoviště registru řidičů a vozidel.