Šéf krizového štábu Roman Prymula: muž se skvělou profesní historií v horkém křesle z vůle Babiše

Roman Prymula je nyní šéfem Ústředního krizového štábu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo je Roman Prymula, člověk, kterého si Andrej Babiš zvolil jako řešitele pandemie koronaviru? Co jsme o něm věděli před několika dny a co o něm víme dnes?

Roman Prymula, tedy Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D., je náměstkem pro zdravotní péči ministra zdravotnictví. V současné době je šestapadesátiletý epidemiolog nejdůležitějším mužem Ústředního krizového štábu.

Děkan, rektor, náměstek ministra…

Roman Prymula se po celý svůj profesní život věnuje zdravotnictví, kromě jiných oblastí zejména pak preventivním programům a řízení. V minulosti byl děkanem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové a rektorem Vojenské lékařské akademie v témže městě, kde později zastával také funkci ředitele fakultní nemocnice, než se stal poradcem a poté i náměstkem ministra zdravotnictví, což je funkce, ve které setrval až doposud. Byl dokonce kandidátem na post ministra zdravotnictví, křeslo ale nakonec získal současný šéf resortu Adam Vojtěch. Je nesporné, že jeho odborné kvality jej dovedly nejen na významná profesní místa a funkce, ale i mezi světové odborníky.  

…a hlavně epidemiolog

Celoživotním zaměřením Romana Prymuly je očkování dětí a epidemiologie infekčních chorob a právě tento směr jej nyní delegoval až na pozici šéfa Ústředního krizového štábu naší republiky v době, kdy nastal skutečný problém. Jeho schopnosti jako odborníka jsou tedy jednoznačně nezpochybnitelé. A co o profesoru Prymulovi víme dál?

Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.
Alma Mater:
LF UK v Hradci Králové
Další studium:
Vojenský lékařský výzkumný a doškolovací ústav JEP, Univerity of Birmingham
Praxe:
Prorektor, později rektor Vojenské lékařské akademie
Děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany
Profesor hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství.
Ředitel FN Hradec Králové
Poradce ministra zdravotnictví
Náměstek ministra zdravotnictví

Je členem mnoha prestižních organizací

Profesor Prymula se díky své odbornosti stal členem nespočtu mezinárodních organizací a odborných společenství. Jde například o členství v Management Board ECDC ve Stockholmu, NATO COMEDS WG-MT, ESWI, WHO (kde působí jako poradce pro pneumokoky) atd. V současnosti je členem WHO-ETAGE (Evropská imunizační komise), předsedou CEVAG (Středoevropská skupina pro podporu očkování), tajemníkem EVASG ESCMID (vakcinační skupina evropské mikrobiologické společnosti), předsedou České vakcinologické společnosti JEP a členem řady redakčních, edičních či vědeckých rad. Jeho texty publikují mnohé prestižní světové vědecké časopisy.

Zastánce čínské medicíny

Za svého působení ve vedení královéhradecké nemocnice Roman Prymula usiloval ve spolupráci s Jaroslavem Tvrdíkem o zřízení kliniky čínské medicíny, která měla být třemi sty miliony financována čínskou společností CEFC. Z tohoto záměru sice sešlo, ale vzniklo při Fakultní nemocnici v Hradci Králové alespoň centrum tradiční čínské medicíny, které však bylo v provozu pouze čtyři roky. Roman Prymula je sice zastáncem čínské medicíny, ale trvá na tom, že by mělo jít pouze o doplněk, nikoliv náhradu klasické západní medicíny.

Kritici a odpůrci

Jeho počínání však mnozí odborníci velmi hlasitě kritizovali. Byla mezi nimi také Helena Stehlíková, předsedkyně etické komise lékařské komory. „Naše společnost se stává nevzdělanou, hloupou a přijímá takovéto blbosti. Přestaňte s tím, je to ostuda,“ uvedla například podle Zdravotnického deníku. Velké výhrady ke krokům Romana Prymuly vyjadřoval také předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpán Svačina a mnozí další.

Střet zájmů nebo osobní spory?

V roce 2016 byl ministrem zdravotnictví odvolán kvůli střetu zájmů z funkce ředitele nemocnice. Uvádí se Prymulovo propojení se společností Biovomed, vlastněnou jeho dcerou. Uvedená společnost zajišťuje klinické výzkumy pro firmy z celého světa. Roman Prymula ale trvá na tom, že se jednalo jen o osobní spory s tehdejším ministrem.

Bez bezpečnostní prověrky

V roce 2017 se stal současný šéf Ústředního krizového štábu náměstkem ministra zdravotnictví a ani toto jeho působení se neobešlo bez problémů. Když v roce 2019 rozhodl ministr tohoto sektoru, že musí mít všichni jeho náměstci do poloviny března následujícího roku (tedy 2020) bezpečnostní prověrku, Romanu Prymulovi se ji ve stanoveném čase získat nepodařilo. Měl proto ze své funkce odejít, ale pandemie koronaviru a premiér Andrej babiš jej povolali zpět do služby jako odborníka na epidemiologii. Zůstal také ve funkci náměstka ministra zdravotnictví.

Mnoho důležité práce

I přes veškeré problémy, které Roman Prymula ve svých vedoucích manažerských funkcích měl, není patrně pochyb o jeho odborných kompetencích na poli epidemiologie. Pokud se ale ukáže, že se situace nezlepšuje, může ve své funkci skončit stejně tak nečekaně, jak se v ní ocitl.

KAM DÁL: S koronavirem můžeme částečně bojovat i sami. Víte, jak je důležité třeba jen "obyčejné" mytí rukou?