Na Mariánské náměstí se auta již nevrátí, v metropoli jsou i další změny

Řidiči budou muset hledat jiná místa
 

Na Mariánském náměstí v centru Prahy se dnes stejně jako na dalších desítkách míst v metropoli koná rozmanitý program v rámci sousedských slavností Zažít město jinak. Pro náměstí u pražského magistrátu slavnosti předznamenávají nový dopravní režim, který bude platit už natrvalo. Kromě toho, že na prostranství nebudou parkovat auta, se obrátila jednosměrnost Husovy ulice a změnila pravidla v dalších ulicích.

Na omezení dopravy na Mariánském náměstí se shodly Praha 1 s magistrátem, město plánuje, že prostranství upraví. V následujících dvou letech k tomu má vzniknout studie. Do 1. října bude na náměstí informační kontejner Institutu plánování a rozvoje, kde lidé k budoucí podobě a využití náměstí mohou podat podněty.

Změn je daleko více

Dopravní změny začaly platit v pátek. Nejvýznamnější je obrácení jednosměrnosti Husovy ulice, která vede od magistrátu k Betlémskému náměstí. Auta se nyní dostanou Husovou z Mariánského náměstí, ale ve směru z ulice Na Perštýně již nikoliv. Cílem je zabránit tomu, aby si řidiči zkracovali cestu přes náměstí ve směru od Národní.

Současně byl zaveden obousměrný provoz v Linhartské, kterou však nejde zajet přímo na náměstí, protože je zaslepená. V obou směrech je nově možné projet ulicí U Radnice. Provoz v Platnéřské zůstal beze změn, na náměstí se přes ni dostane jen obsluha Klementina.

Lidé se dnes na náměstí mohli těšit na celodenní program, stejně jako jinde v Praze. Do akce Zažít město jinak se kromě Prahy zapojila téměř třicítka dalších měst. V metropoli je program až do večera připraven například na Kampě, na Nuselských schodech, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Dívčích hradech, na Břevnově, v Krymské či v kampusu ČVUT v Dejvicích.

Klíčová slova: