Dvořákova Rusalka na začátku září zazní pod širým nebem

V roce 2014 přišlo na operu do Šárky zhruba 17 tisíc lidí
Zobrazit fotogalerii (7)
 

V přírodním amfiteátru v pražské Šárce se letos již pojedenácté uskuteční první zářijovou neděli operní představení. Po sedmi letech zde zazní Rusalka od nelahozeveského rodáka Antonína Dvořáka.

 

Letošní ročník se koná v neděli 6. září od 14 hodin, a to v produkci Originálního hudebního divadla PrahaVstupné na tuto akci je zdarmaPředešlé ročníky této akce navštívilo vždy několik tisícovek lidí. Podle webu operaplus.cz loňský ročník dle odhadu navštívilo například 17 tisíc diváků. 

V roce 2005 Jana Divišová s Renée Nachtigallovou, ředitelkou Originálního hudebního divadla Praha, zorganizovaly první operní představení v přírodě, a to Smetanovou Prodanou nevěstouLetošní ročník je již jedenáctý a novou dekádu zahájí Dvořákova Rusalka, jež se v Šárce již dvakrát hrála, a to v letech 2007 a 2008.

Z Dvořákových oper zde kromě Rusalky v minulých letech zazněl ještě Čert a Káča a také Jakobín. Od Bedřicha Smetany tu zazněly celkem čtyři opery: Libuše, Prodaná nevěsta, Dalibor a Hubička.

Účinkující v Šárce

Na Rusalce se podílejí pěvci nejen z Národního divadla, ale i z Plzně a Brna. Představení režírují jeho organizátorky Jana Divišová a Renée Nachtigallová. Dirigovat ho bude Jan Chalupecký z Národního divadla. Sbormistem je Pavel Vaněk, který působí v Národním divadle jako šéfsbormistr.

O choreografii se postará Pavel Šmok s Kateřinou Dedkovou-Frankovou. Přizváni byli členové orchestru, sboru a baletu pražského Národního divadla.

Pavla Vykopalová letos ztvární Rusalku v Šárce

Už jste někdy operu v Šárce navštívil(a)

Měsíčku na nebi hlubokém v podání Pavly Vykopalové

Zajímavosti

Přírodní divadlo v Šárce

  • Svou činnost zahájilo 16. května 1913 Smetanovou operou Prodaná nevěsta
  • Ve své době šlo o největší přírodní divadlo v Evropě s kapacitou 10 tisíc míst k sezení a dalších 8 tisíc stojících diváků
  • Velkou zásluhu na vzniku divadla měl pěvec Emil Pollert
  • Přírodní divadlo sloužilo jako letní scéna Národního divadla
Přírodní divadlo v Šárce v minulosti

Opera Rusalka

  • Autorem libreta k opeře je Jaroslav Kvapil.
  • Antonín Dvořák hudbu k této opeře skládal při pobytu ve Vysoké u Příbramě.
  • Byla dokončena v roce 1900 a premiéru měla 31. března 1901 v Národním divadle. Antonín Dvořák tři roky na to měl mrtvici a 1. května 1904 v 62 letech zemřel.
  • První Rusalkou v historii se stala sopranistka Růžena Maturová
Růžena Maturová jako první Rusalka

Rusalka v amfiteátru Šárka

06.09.2015 - 14:0016:30

- Vstup zdarma Více informací o akciVíce o akci

Klíčová slova: