Ničivé tornádo na Hodonínsku: Meteorolog Setvák vysvětlil, jak vzniklo a jestli se dá předem předpovědět

Ničivé tornádo změnilo vesnice na jihu Moravy na hromadu sutin. Trhalo střechy a demolovalo vozy
 

Na jižní Moravě řádilo nejničivější tornádo v modení historii České republiky. Zranilo stovky lidí. Někteří mu dokonce i podlehli. Počet obětí zatím není znám, hovoří se o pěti. Záchranáři však stále hledají v troskách. Na místo míří pomoc z celé země a dokonce i ze zahraničí.

Tornádo lámalo stromy, bouralo domy a odnášelo auta. Největší škody hlásí po přírodní katastrofě obec Hruška. Tornádo podle starosty zdevastovalo půlku obce, dokonce odneslo i střechu kostela. Poškozeno bylo celkem sedm obcí. Mimo jiné i Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice.

„Tu supercelu jsme s kolegou sledovali od Znojma až k nám na Hodonínsko,“ řekl Čtidoma.cz "lovec bouřek" Lukáš Valian.

Síla tornáda

Zatím není úplně jasné, jakou sílu tornádo mělo. Není ani jisté, jestli bylo pouze jedno, nebo jich bylo více. Na místo se vydal tým expertů, aby o přírodním jevu na základě aktuální situace zjistil více.

„Mimořádnou situaci na místě dokumentuje také tým odborníků ČHMÚ. Je potřeba bližší prozkoumání škod přímo na místě, abychom se dozvěděli více nejen o síle tornáda,“ prozradil pro Čtidoma.cz meteorolog Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Existují různé typy tornád, mají odlišné stupně síly a způsobují rozdílné škody. Na Hodonínsku podle expertů bohužel řádilo to, které způsobuje škody největší.

„Podle dostupných záběrů šlo o silné tornádo doprovázené savými víry, která obecně mohou za největší škody působené tornády. Převrácená auta se vyskytují už v tornádech síly F3, ale podle snímků zatím nelze vyloučit ani vyšší stupně,“ konstatoval meteorolog.

„Toto tornádo je první, které zasáhlo Českou republiku od roku 2018. Letos je nejsilnější a nejsmrtelnější nepříznivou povětrnostní událostí v Evropě,“ uvádí web Severe Weather Europe.

Určitě však podle něj šlo o nejničivější tornádo, které pamatujeme. „V Česku je zdokumentováno přibližně jedno až pět tornád ročně. Přitom tornádo přesahující sílu F3 v novodobé historii zaznamenáno nebylo,“ sdělil Setvák.

Vznik tornáda

Vznik tornáda je poměrně vzácný. K tomu, aby se vytvořilo, musí být splněno hned několik podmínek zároveň.

„Není to zdaleka jen o teplém vzduchu nebo nestabilním zvrstvení atmosféry. K jeho vzniku je potřeba celá řada dalších podmínek. Nicméně i při splnění všech známých podmínek pro vznik tornád není jisté, že se tornádo nakonec vyskytne. Na radarových odrazech může být jedním z průvodních znaků extrémních bouřek (tzv. supercel) jejich rotující struktura,“ doplnil pro Čtidoma.cz Martin Setvák.

Zdroj: ČHMÚ

KAM DÁL: Další pozorování UFO: Záhadolog Vašíček vysvětluje, zda je důvod k panice a jak je to opravdu s bytostmi z nebes.