Nový typ koronaviru má stále řadu tajemství. Vědci o něm nevědí zdaleka vše

Drtivá většina vědců je přesvědčena, že koronavirus nepochází z laboratoře
 

Ohledně původu koronaviru a začátku epidemie stále panuje mnoho nejasností, napsal dnes francouzský deník Le Monde. List upozorňuje, že není jasné, kdy a za jakých podmínek byl koronavirus přenesen ze zvířete na člověka. Začátek epidemie má nyní zrekonstruovat vědecká mise Světové zdravotnické organizace (WHO), která se chystá do Číny přicestovat v lednu.

„Virus, který se dnes vyskytuje na všech kontinentech, pochází z kmene, který se objevil v Asii, a to velice pravděpodobně v okolí Wu-chanu, nepochybně v listopadu 2019,“ uvedla badatelka Virginie Courtierová z francouzského Státního ústředí vědeckého výzkumu (CNRS).

Vědci však pochybují, že se přenos ze zvířete na člověka stal ve wuchanské tržnici s mořskými plody a zvířaty. To tvrdily první zprávy z výzkumu, který vedl čínský vědec a ředitel čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí George Kao. Kao a jeho tým došli ke svým závěrům na základě analýzy zhruba 400 nakažených, u kterých se koronavirus projevil v lednu. Zjistili, že polovina z nich byla na dané tržnici.

Od jakého zvířete jsme se nakazili?

„Dnes ale ve svých veřejných vystoupeních George Kao zmenšuje roli tržnice,“ píše deník Le Monde. Tržnice podle vědců není místo původu koronaviru ale spíše místem, kde se nákaza výrazně rozšířila. Tomu napovídá i zjištění, že většina osob, jež se koronavirem nakazila již v prosinci loňského roku, se naopak na tržnici nepohybovala.

Zůstává také nejasné, od jakého zvířete se člověk mohl nakazit. Vědci objevili podobné viry u netopýrů, předpokládají ale, že přenos se stal z jiného druhu zvířete, které žije v bližším kontaktu s člověkem. Právě bližší kontakt usnadňuje mezidruhový přenos. „Dosud ale nebylo prokázáno žádné výrazné šíření koronaviru mezi divokými či chovanými zvířaty - jedinou výjimkou jsou zvířata, která se nakazila od člověka, jako v případě chovů norků v Evropě,“ dodává list.

Nejde o vir z laboratoře

Drtivá většina vědců je přesvědčena, že koronavirus nepochází z laboratoře. Již v únoru 27 významných vědců vydalo v časopisu Lancet článek, ve kterém úvahy o laboratorním původu viru označili za spiklenecké teorie. Francouzský list ale poukazuje, že hlavní autor textu britský zoolog Peter Daszak neuvedl, že spolupracuje s výzkumným střediskem ve Wu-chanu.

Různé aspekty původu koronaviru by měla objasnit vědecká mise WHO. Ta však bude čelit různým omezením. Vědci povedou průzkum především na základě údajů, které sesbíraly čínské instituce. Po více než roce od prvního výskytu koronaviru navíc hrozí, že mnoho informací již bylo ztraceno.

KAM DÁL: Lidé mají o antigenní testy zájem, jsou zřejmě ukázněnější. V Praze se tvořily i dlouhé fronty.