Pandemie koronaviru zhatila slavnostní zahájení kutnohorské turistické sezony

Do chrámu svaté Barbory je vstup povolen, slavnostní zahájení sezony je ale zrušeno
 

Pandemie koronaviru uzavírá nejen školy, ale brání také kultuře. Své o tom vědí také v Kutné Hoře, kde bylo zrušeno zahájení turistické sezony, které se mělo ve slavnostním duchu odehrát ve dnech 28. a 29. března.

Pořadatelé zrušili akci Initium, která měla 28. a 29. března zahájit turistickou sezonu v chrámu svaté Barbory a další kostelech v centru Kutné Hory. Důvodem jsou opatření kvůli novému koronaviru, informovala Kamila Dostálová z Římskokatolické farnosti - arciděkanství Kutná Hora.

Byl připraven zajímavý program

Akce měla nabídnout speciální komentované prohlídky zaměřené na vitráže, fresky a obrazy. Kromě chrámu svaté Barbory si lidé měli prohlédnout kostely svatého Jakuba a Matky Boží Na Náměti.

Do Barbory se lidé dostanou

Chrám svaté Barbory zůstává nadále otevřený a farnost podle Dostálové dodržuje hygienická opatření vyhlášená ministerstvem zdravotnictví. Vstupenky je možné koupit přímo v památce nebo na webu. „Farnost nadále sleduje vyjádření státních orgánů a bude respektovat případná další nařízení,“ dodala Dostálová.

Tři potvrzení pacienti

Ve Středočeském kraji jsou zatím tři definitivně potvrzené případy nákazy koronavirem. Dalších pět odhalila soukromá laboratoř, její výsledky ale ještě musí potvrdit národní referenční laboratoř.

Kutná Hora nabízí nespočet památek, je mezi nimi i známá kostnice.