Putinův dopis pro NATO. Chce se domluvit na rozmisťování raket

Putin „povýšil“ honosné sídlo na jinou úroveň, většina světa ho má nyní spojené s terorem
 

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal dopis vedoucím představitelům několika desítek zemí, v němž navrhl moratorium na rozmisťování raket středního a krátkého doletu v Evropě a v jiných částech světa. S odvoláním na kremelské diplomaty o tom dnes informoval ruský list Kommersant. 

Dopis byl podle něj odeslán mimo jiné do všech metropolí členských států Severoatlantické aliance.

Putin reagoval na srpnový zánik rusko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), která zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety odpalované ze země s doletem 500 až 5 500 kilometrů. Smlouva INF pozbyla platnosti, když se z jejího porušování vzájemně obviňovaly Rusko i USA.

Mezinárodní kontrola

Rusko se po zániku smlouvy INF zavázalo, že v Evropě ani v jiných částech světa neumístí své rakety středního a krátkého doletu, pokud tak neučiní Američané. V evropských metropolích ale podle Kommersantu závazek nevzbudil žádné nadšení, protože Moskva podle NATO už takové rakety na svém území má. Z Putinova dopisu, odeslaného minulý čtvrtek, ale vyplývá, že Rusko je ochotno svůj závazek vystavit mezinárodní kontrole.

Putinův dopis kromě členských států NATO dostaly také jiné země, například Čína, napsal Kommersant. Odeslán byl i na adresu šéfky diplomacie Evropské unie Federiky Mogheriniové a generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

Klíčová slova: