Raketové testy nejsou překážkou. Trump chce nadále jednat s KLDR a Putin ho chválí

 

Americký prezident Donald Trump dnes potvrdil, že Pchjongjang i Washington mají zájem pokračovat v rozhovorech o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova navzdory středečnímu raketovému testu KLDR. Za obnovení jednání Trumpa pochválil jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Kvůli severokorejskému testu se v pátek pravděpodobně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Severní Korea tento týden oznámila úspěšnou zkoušku balistické rakety, kterou odpálila z ponorky u východního pobřeží země. Střela mířila k Japonsku a podle jihokorejské armády urazila 450 kilometrů.

"Chtějí diskutovat a my s nimi brzy budeme diskutovat," řekl dnes americký prezident na adresu Pchjongjangu. Další kolo vyjednávání začne tuto sobotu ve Švédsku, do Skandinávie už odjel tým severokorejských vyjednavačů. Za obnovené vyjednávání pochválil amerického prezidenta Putin, podle kterého se jedná o historický krok.

Rada bezpečnosti

Trump se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem jednal už letos v únoru, summit ve vietnamské Hanoji tehdy ale skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům obou státníků na odzbrojovací proces. Oba se také setkali v červnu na mezikorejské hranici, kde se domluvili, že jednání obnoví.

KLDR od tohoto setkání provedla  už devět zkoušek balistických raket krátkého doletu.

Kvůli poslednímu úspěšnému severokorejskému testu požádalo o uzavřené setkání Rady bezpečnosti OSN Německo, s podporou Británie a Francie. Uvedly to dnes diplomatické zdroje. "Jsme velmi znepokojeni," vyjádřil se k testu KLDR jeden ze zdrojů AFP, podle kterého orgán musí nejnovější test projednat.

Klíčová slova: