Ruský plukovník se zastřelil, když zjistil, že jeho tanky nemají motory

Tanky z rezervních skladů jsou zřejmě vykuchané, vojáci z nich kradou vše, co se dá
  |   zpráva

Velitel  13. tankového pluku se podle kyjevských zdrojů zastřelil, když zjistil, že sklady jeho jednotky jsou plné nefunkčních tanků. Tanky měly být nepojízdné, protože jim chyběly důležité součástky včetně motorů. Vše se zřejmě rozkradlo.

Kyjevské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že velitel "13. tankového pluku" v rámci "4. tankové divize Ruské federace" se zastřelil kvůli neutěšené situaci poté, co se dozvěděl o stavu záložních tanků jednotky. Konkrétně se údajně dozvěděl, že pouze jeden z deseti uskladněných tanků je "více či méně" provozuschopný, což naznačuje, že devět z deseti je nepoužitelných.

Kradou se drahé kovy i motory

Ve zprávě se rovněž uvádí, že obecně se moskevské síly potýkají se špatně udržovanou vojenskou technikou a čelí problému nemožnosti obnovy techniky po "dekonzervaci" ze skladů". Uvádí se v ní, že v mnoha případech bylo z mnoha ruských bojových vozidel držených ve skladech rozebráno na součástky elektronické vybavení, které obsahovalo drahé kovy.

„V současné době se nepřátelské technické jednotky snaží "zprovoznit" značné množství techniky pocházející z dlouhodobých skladů." Stav této techniky je většinou krajně nevyhovující, což znemožňuje její plnohodnotné využití. Tanky ze zmíněného 13. tankového pluku nebyly provozuschopné, protože byly téměř úplně rozebrány, některým dokonce chyběly i motory. 

Zprávu nebylo možné v tuto chvíli bezprostředně ověřit. Pokud by byla informace správná, byla by smrt velitele posledním z řady vysoce postavených ruských důstojníků a generálů, kteří byli zabiti na Ukrajině. Mezi nimi byl i plukovník Jurik Medveděv, kterého úmyslně přejel tankem jeden z jeho mužů.

Ten byl rozhořčen obrovskými ztrátami, které měla Medveděvova jednotky utrpět. Sám Medveděv skončil v nemocnici, kde na následky zranění zemřel. Bojová morálka i technický stav celé armády nejsou zjevně na příliš dobré úrovni, což ukazuje i tento případ, pakliže se potvrdí.

Zdroj: dailmail.co.uk, ukranews.com

KAM DÁL: Na Novém Zélandu neměli tanky vůbec, tak se rozhodli jeden vyrábět, byl fakt divný.

Klíčová slova: