Rusové utečou z Ukrajiny a Putin řekne, že právě obsadili Kyjev. Lidé mu to uvěří

Vladimir Putin rozpoutal peklo, které Evropa od konce druhé světové války nepamatuje
  |   komentář

Někteří čelní západní politici se začínají obávat, že Ukrajina skutečně může porazit Rusko. Ozývají se hlasy, že by se co nejdříve mělo uzavřít příměří, nechat Putinovi nějakou cestu, jak si zachránit tvář, a přenechat mu nějaké to ukrajinské území. Je to totální nesmysl a nepochopení toho, jak Rusko nyní funguje.   

Všichni, kteří vyjadřují obavy, že rychlý konec ruské invaze bude znamenat zahnání Putina do kouta, který se pak v zoufalství uchýlí třeba k použití jaderných zbraní, zapomínají na jednu důležitou věc. Pro nás, na západě je to těžko pochopitelné, ale Rusko funguje v naprosté mediální izolaci a je kompletně odstřiženo od reality. Je proto úplně jedno, jaká realita je.

Slavný historik a profesor yaleské univerzity Timothy Snyder k tomu velmi přesně píše: „Ruský mediální a politický systém je navržen tak, aby udržel Putina u moci bez ohledu na to, co se děje ve vnějším světě. Ruská politika se odehrává v uzavřeném informačním prostředí, které Putin sám navrhl a které sám řídí. Nepotřebuje naši pomoc ve skutečném světě, aby pro Rusy vytvářel uklidňující fikce. Dělá to už dvacet let bez naší pomoci.“

Ukrajina se vzdala, vyhráli jsme

Na západě to těžko chápeme, protože podobné mediální prostředí je prostě pro nás nepředstavitelné, ale Rusko se mediálně daleko více podobá Severní Koreji než jakékoliv evropské zemi. Je úplně jedno, co se děje na frontě, co říká západ a jaká je kde skutečná situace. V Rusku je realita to, co se řekne ve státní televizi. Tam je klidně možné říct, že se Ukrajina vzdala a Kyjev padl a že to, co případně lidé vidí někde na Telegramu, je jen divadlo natočené západními mocnostmi nebo Ukrajinou. Žádná míra absurdity ani lži nejsou pro ruská média nepřekročitelné, neexistují žádné mantinely o tom, co se nedá veřejně tvrdit. Rusové jsou v tom naprostí mistři.

Klasickou ukázkou je třeba Buča. Podle Rusů gigantické televizní show, najatí herci, kulisy, všechno režírované, inscenované divadlo pro veřejnost, aby se prý očernilo Rusko. Ruský velvyslanec ve Velké Británii Andrej Kelin pro BBC řekl veřejně o Buče: „Všechno je čisté a klidné, město je v normálním stavu, nic se neděje, na ulicích nejsou žádná těla.”  Realita není, černá je bílá, kruh je čtverec, říct se může cokoliv.

 

Podobně to bylo i s celou válkou. Napřed média tvrdila, že je nemyslitelná, a kdo o ní mluví, je válečný štváč nebo hysterik, pak najednou ze dne na den, že je nevyhnutelná a musí se denacifikovat celá Ukrajina a zabít Zelenskyj. Později zase, že cílem bylo odříznout Ukrajinu od moře a získat jižní pás pobřeží. A nyní pro změnu platí verze, že vlastně jde jen o Donbas. Zítra to může být cokoliv jiného, jak to zrovna bude potřeba.

Realita se vytvoří z pixelů

Dejme na závěr ještě jednou slovo Snyderovi, který celý problém shrnuje velmi jasně. „Bude-li ruská armáda poražena ve skutečnosti, Putin v televizi přesto prohlásí vítězství a Rusové mu uvěří nebo budou předstírat, že mu věří. Najde si nové téma, na které upne svou pozornost. Realitu vybudují propagandisté z pixelů, a k tomu nás nepotřebují.“

Přesně tak, Macron, Scholz a další už by měli přestat s úvahami, jak pomoci Putinovi ze zbabrané války a jestli to pro něj nebude moc ponižující. Ponižující je totiž momentálně hlavně jejich vlastní chování.

Zdroj: snyder.substack.com

KAM DÁL: Rusko ze všech sankcí pocitově nejvíc bolí ty hokejové.

Klíčová slova: