Samuel Colt by koukal. Česká zbrojovka se dohodla na koupi americké společnosti

Colt’s Manufacturing Company je americká zbrojovka, založená v roce 1855 konstruktérem zbraní Samuelem Coltem
 

Skupina CZG - Česká zbrojovka Group SE podepsala konečnou dohodu o převzetí americké společnosti Colt Holding Company LLC. Podle smluvních podmínek CZG získá stoprocentní podíl v Coltu za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč) v hotovosti a dále za 1 098 620 nově vydaných kmenových akcií CZG.

Colt Holding Company LLC je mateřskou společností amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company LLC. CZG bude akvizici financovat z hotovostních zdrojů včetně prostředků z nedávné primární veřejné nabídky akcií a z plánované emise dluhopisů. Transakci musejí schválit regulační orgány, její vypořádání se očekává v první polovině letošního roku.

175 let po boku americké armády

"Toto spojení je strategickým krokem pro obě společnosti. Akvizice společnosti Colt, ikonické značky a etalonu na trhu ozbrojených složek i na civilním trhu v celosvětovém měřítku, přesně zapadá do naší strategie stát se lídrem v odvětví výroby střelných zbraní a klíčovým partnerem pro ozbrojené složky," uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti CZG Lubomír Kovařík. "Jsme hrdí na to, že můžeme do našeho portfolia zařadit Colt, který stojí bok po boku americké armády již více než 175 let," dodal.

Samuel Colt založil továrnu na výrobu zbraní v Patersonu ve státě New Jersey a požádal o patent na zbraň s otáčivým válcem, ten mu byl udělen 25. února 1836. Díky tomu mohl začít vyrábět své první revolvery nazvané Colt Paterson. Nikdy ale netvrdil, že vynalezl revolver. Jeho konstrukce byla praktičtější adaptace Collierova systému revolving flintlock.

CZG upozornila na to, že díky převzetí získá další významné výrobní kapacity ve Spojených státech a v Kanadě a rozšíří svou světovou zákaznickou síť. Colt je dlouhodobým dodavatelem americké armády a prostřednictvím své kanadské dceřiné společnosti taktéž výhradním dodavatelem malých zbraní vojenským složkám v Kanadě.

Jeden z předních výrobců zbraní

"Vyhlídky na toto strategické spojení nás velmi těší. V posledních pěti letech jsme dosáhli v provozních a finančních výsledcích Coltu historického obratu a tento důležitý společný krok s CZG nám umožní využít významné příležitosti k růstu," uvedl generální ředitel společnosti Colt Dennis Veilleux.

CZG je jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Ve svých provozech v České republice, USA a Německu zaměstnává zhruba 1 650 lidí.

KAM DÁL: Proč se tvoří afty? Viry a bakterie jsou v tom nevinně, příčiny jsou mnohem banálnější.